Oppositie en meerderheid kritisch over Kanal-saga: 'Transparantie blijft dode letter'

OPINIE Kanal opening BRUZZ ACTUA 1641 OPINIE Kanal opening BRUZZ ACTUA 1641
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

Tijdens de plenaire vergadering van het Brussels Parlement hadden leden van de meerderheid en oppositie vragen voor minister-president Vervoort over de benoeming van de nieuwe artistieke directie van Kanal. Ze bleven op hun honger zitten. "Dit dossier is allesbehalve afgesloten."

"Wat is er aan de hand in Kanal?" Pierres-Yves Lux (Ecolo) was niet het enige Brusselse parlementslid met die vraag, nadat eerder vandaag bekend raakte dat Kanal toch voor één artistiek directeur kiest. Dat was aanvankelijk ook de bedoeling, toen de internationale kandidatuuroproep in december vorig jaar gelanceerd werd.

Een jury van binnen- en buitenlandse experten boog zich over de kandidaturen en oordeelde dat Kasia Redzisz - nu nog senior curator van Tate Liverpool - de meest bekwame kandidate is. Toch koppelde de raad van bestuur haar aan Bernard Blistène, de grote Pompidoubaas die met vier jurystemmen de tweede kandidaat was na Redzisz, die zes stemmen kreeg van de jury.

"Zelfs een scenarioschrijver van een slechte B-film kan dit niet bedenken. Je zoekt één artistiek directeur en krijgt er een tweede bij", zei Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V). "Je hebt een bekwame dame, en die krijgt er dan een schoonvader bij", aldus Debaets, die wees op een mogelijk seksistisch karakter van die benoeming.

'Wat is het geheim?'

Ook Lotte Stoops (Groen), Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en Pepijn Kennis (Agora) maakten zich zorgen over de selectieprocedure binnen Kanal en een gebrek aan transparantie. Zo wilde Stoops weten of er problemen zouden volgen voor de samenwerking tussen Kanal en Pompidou als Blistène niet aan boord werd gehouden.

"Wat is het geheim?", vroeg Debaets nog, met een specifieke vraag over de rol van huidig Kanal-directeur Yves Goldstein en voormalig chef op het kabinet Vervoort. Hij zou de keuze van de jury overruled hebben. "Wat een vlaggenschip had kunnen worden voor de Brusselse culturele scene laat een zeer wrange smaak achter van PS-benoemingen."

Bianca Debaets bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

Veel concrete antwoorden op hun vragen kregen de parlementsleden niet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij benadrukte dat de selectieprocedure verlopen is zoals voorzien. "De jury moest een shortlist van drie kandidaten overmaken aan de raad van bestuur en heeft dat gedaan", aldus Vervoort. De benoeming van het duo Redzisz-Blistène was een unanieme beslissing van de raad van bestuur, met de goedkeuring van de twee betrokken personen zelf, benadrukte Vervoort.

Samenwerking met Pompidou

Intussen is duidelijk geworden dat Redzisz dan toch de enige artistieke directeur wordt. Dat communiceerde het bestuur van Kanal vrijdagochtend, al blijft Blistène aan boord "om zijn ruime ervaring in te zetten in het kader van de samenwerking met Centre Pompidou", aldus Vervoort, waarmee hij de communicatie van Kanal herhaalde.

Over die samenwerking is al langer kritiek. "Maar die samenwerking sluit geen andere partnerschappen uit", wuifde Vervoort die kritiek weg. "Tijdens de vorige legislatuur kreeg ik te horen dat we een gebouw hebben, maar geen kunstwerken om erin te zetten. De samenwerking moet ervoor zorgen dat we toegang hebben tot de tweede grootste kunstcollectie ter wereld."

'Transparantie blijft dode letter'

Geen van de parlementsleden was tevreden met de repliek van Vervoort. "Voila, alles goed in Kanal en daar twijfelen we niet aan", zei Van Goidsenhoven op sarcastische toon. "U doet ons geloven dat er niets gebeurd is, dat is lef hebben." Ook Stoops van coalitiepartij Groen was niet gerustgesteld. "Internationaal staan we voor paal. Ik hoop dat u de aangekaarte problematiek ter harte neemt."

Net als Stoops verwees Lux naar de internationale pers, die in verschillende talen over de Kanal-saga publiceerde. "Het haalde Libération (een Frans dagblad, red) in een context van seksisme, slecht beheer en politieke spelletjes. Dat is niet niets", aldus Lux, die wel tevreden is met het nieuws dat Redzisz alleen artistiek directeur wordt. "De druk heeft dus gewerkt, maar dit dossier is allesbehalve afgesloten."

"Er is vandaag aangekondigd dat er toch maar één artistiek directeur komt. Meneer uit Parijs zal wel een rol blijven spelen, maar welke rol?", vroeg Debaets nog, die verwees naar een opiniestuk van journalist Luckas Vander Taelen vandaag in De Standaard over "politieke benoemingen aan het kanaal." Debaets: "Deze regering heeft het continu over transparantie, maar dat blijft dode letter, met een wirwar van gemaneuver en politieke benoemingen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?