Oppositie Ganshoren verlaat boos de gemeenteraad

© Gemeente Ganshoren
| Het gemeentehuis van Ganshoren aan de Keizer Karellaan.

De gemeenteraad die op donderdagavond in Ganshoren werd gehouden, werd vroegtijdig beëindigd nadat de oppositie besliste op te stappen. Dat deed ze nadat haar geweigerd werd het woord te nemen na een bewonersinterpellatie.

Dat schrijft de RTBF en wordt aan onze redactie bevestigd door gemeenteraads- en oppositielid in Ganshoren Karl Vanlouwe (N-VA). Tijdens de gemeenteraad stonden twee verzoekschriften gepland waarbij burgerbewegingen twee lokale problemen aankaartten: de doorgang van bus 13 door de Van Overbekelaan, en vluchten boven het grondgebied van de gemeente.

Volgens Vanlouwe volgde na de interpellatie een antwoord van de bevoegde schepen. “Maar nadien wilde ook de oppositie een debat voeren over deze gevoelige thema’s,” aldus Vanlouwe. “Maar dat werd door de meerderheid onder leiding van burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH) geweigerd.”

Daarop stapte de oppositie bestaande uit Ecolo-Groen, Ensemble-Samen#Carthé (PS) en de N-VA uit de gemeenteraad. “Het debat werd in de kiem gesmoord door de meerderheid,” zegt Vanlouwe. “Ze wilden duidelijk geen debat over deze gevoelige thema’s. Maar hier speelt ook onervarenheid.”

In de vorige legislatuur kreeg de oppositie wel de kans om in te pikken op de bewonersinterpellatie.

“Wij willen geen oppositie voeren om te blokkeren, maar willen wel een debat kunnen voeren," aldus Vanlouwe. Bij de RTBF zegt oppositielid Marie Fontaine (Ecolo-Groen) dat er op deze manier geen ruimte meer is voor democratisch debat. "De meerderheid minacht ons, en ook de burgers voelen dat."

Doordat de oppositieleden de gemeenteraad vroegtijdig verlieten, werd het quorum niet meer bereikt en werd een aantal punten op de agenda niet meer gestemd. “Dat wil zeggen dat er een nieuwe gemeenteraad zal moeten plaatsvinden,” aldus Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?