Oppositie kritisch over begroting Stad: ‘Enkel nieuwe projecten in de Vijfhoek’

© B2Ai
| Simulatiebeeld van de hoofdingang van Brucity, de nieuwe hoofdzetel van de stadsdiensten, dat meer kost dan begroot.

De liberale en christendemocratische fracties zijn scherp voor de begroting van de Stad Brussel. “Het rood-groen stadsbestuur overschat de inkomsten.”

Het Brusselse stadsbestuur stelde maandag een – late – begroting voor 2022 voor, die bijna 5 miljoen euro in het rood gaat. Het is meteen de derde begroting op rij met een tekort.

De oppositie toonde zich maandag scherp voor het cijferwerk en de keuzes van de meerderheid. PTB-PVDA hekelde al de hogere parkeerinkomsten.

Els Ampe (Open VLD) in het Vlaams parlement

Ook MR-Open VLD en Les Engagés-CD&V zijn niet mals. De twee fracties hebben bijvoorbeeld allebei kritiek op de focus op de Vijfhoek bij investeringen. “Het is zoeken naar investeringen in wegenwerken in Laken, Heembeek en Haren. En dat voor een investeringsbudget van 400 miljoen euro,” laat bijvoorbeeld Els Ampe (Open VLD) weten.

Bianca Debaets (CD&V) meldt dan weer dat haar fractie zich niet voor de gek laat houden, “net zomin als de Brusselaars uit Haren, Laken en Neder-over-Heembeek wanneer ze ontdekken dat alle nieuwe projecten zich weer, zoals altijd, enkel in de Vijfhoek bevinden.”

20180326 BIANCA DEBAETS BRUZZ ACTUA 1609

Diezelfde Debaets verwondert zich ook over de stijgende kosten voor het nieuwe administratief centrum van de stad. “Er waren regelmatig bijkomende uitgaven die het evenwicht van het budget sterk bedreigden.”

Els Ampe vreest dan weer dat de Stad de inkomsten nog steeds onderschat in de begroting voor 2022. “Ze denken dat de belasting op de kantoorruimten 16 procent meer zal opbrengen dan de voorbije jaren maar iedereen weet dat kantoren kleiner worden omdat meer mensen thuis werken of wegblijven uit Brussel door de moeilijke mobiliteit. De stad baseert zich op fictie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?