Samusocial winteropvang daklozen straatbewoners

| De oppositie hekelt dat er nog te veel nadruk ligt op noodopvang, en niet op structurele maatregelen.

Oppositie kritisch voor nieuw opvangbeleid daklozen

VT
© Belga - BRUZZ
28/03/2018

Oppositiepartijen Groen, Ecolo en N-VA vinden het voorstel van bevoegd ministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH) om het daklozenbeleid te hervorming onvoldoende. De partijen hekelen dat er nog te veel nadruk ligt op noodopvang, en niet op structurele maatregelen.

De ontwerpordonnantie, waarin een voorstel voor een nieuw daklozenbeleid staat, werd woensdagochtend besproken tijdens de commissie Sociale Zaken.

‘Noodopvang biedt geen perspectief’

Voor de groenen biedt de ordonnantie te weinig perspectief voor daklozen omdat er te veel nadruk ligt op noodopvang.

"Noodopvang biedt niet alleen weinig perspectieven op een uitweg uit dakloosheid, het is ook bijzonder duur. De noodhulp slokt namelijk zo'n 75 procent van de middelen op, maar vangt slechts 14 procent van de daklozen op doorheen het jaar, en zo'n 36 procent in de winter,' aldus Arnaud Verstraete (Groen)

‘Anonimiteit holt systeem uit’

Ook voor N-VA ligt er te veel nadruk op noodopvang. Daarnaast stelt de partij dat het systeem van centrale aanmelding, waarbij een dakloze zich kan aanmelden en dan doorverwezen wordt naar verschillende instanties, uitgehold wordt door de anonimiteit van de dakloze toe te laten.

"Voor N-VA kan een dakloze die zich niet wil identificeren enkel beperkte toegang krijgen tot noodhulp,” zegt Liesbeth Dhaene (N-VA).

Het voorstel komt na de paasvakantie voor een tweede keer op tafel in de commissie.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samusocial , Arnaud Verstraete , Liesbet Dhaene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni