Oppositie verlaat Brussels Parlement na uitstel debat over huurtoelage

© PhotoNews
| Een parlementaire commissie in het Brussels Parlement.
Updated: 03-07-2020 - 11:54

Oppositiepartijen CDH, MR, N-VA en PTB hebben vandaag het Brussels Parlement boos verlaten nadat een debat over de algemene huurtoelage werd uitgesteld door de meerderheid. "Men durft niet eens dat democratisch debat aan te gaan", reageert Brussels parlementslid voor N-VA Gilles Verstraeten. "Dat is een parlement onwaardig."

Eind 2018 keurde het Brussels Parlement een ordonnantie goed over een huurtoelage voor kandidaat-huurders van een sociale woning die op de wachtlijst staan. De uitvoering van die huurtoelage liet op zich wachten. Daarom dienden oppositiepartijen MR en CDH een resolutie in "voor de dringende activering van de ordonnantie."

De huurtoelage maakt nochtans deel uit van het regeerakkoord, maar de nieuwe huisvestingsplannen van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) zijn nog niet klaar. De meerderheid liet het debat over de resolutie voor de activering van de huurtoelage uitstellen, om later een globaler debat te voeren over het huisvestingsbeleid.

N-VA: 'Parlement onwaardig'

“De argumenten van de meerderheid zijn absurd. De resolutie in kwestie vraagt om de ordonnantie zoals ze gestemd werd, uit te voeren en daar voldoende middelen voor te voorzien", zegt Brussels parlementslid voor N-VA Gilles Verstraeten. "De meerderheid antwoordt dat de ordonnantie misschien niet als dusdanig zal uitgevoerd worden, er misschien niet genoeg middelen zullen zijn, en dat ze dus de stemming moeten uitstellen."

"Stem dan toch gewoon tegen die resolutie en leg uit waarom je dat doet", vindt Verstraeten, "maar men durft niet eens dat democratisch debat aan te gaan. Dat is een parlement onwaardig." Verstraeten verliet de commissie Huisvesting in het Brussels Parlement, samen met zijn collega's van CDH, MR en PTB.

'Regering is ermee bezig'

Dat er onvoldoende middelen zijn, spreekt de meerderheid tegen. Ze benadrukt dat de besprekingen over de huurtoelage binnen de Brusselse regering nog aan de gang zijn.

"De huurtoelagen staan in het regeerakkoord en ze staan vandaag ook op de agenda van de regering", zegt Brussels parlementslid Carla Dejonghe van meerderheidspartij Open VLD. "Ik denk dat minister Ben Hamou de koe bij de horens heeft gevat en hard werkt aan dit dossier. Meer dan ooit heeft Open VLD er vertrouwen in dat dit goed komt. Ik denk dus dat het geen zin heeft om nu te stemmen over een voorstel van resolutie om iets te vragen aan de regering waar de regering reeds mee bezig is. Laten we wachten wat er uit de bus komt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?