20210910 Een Covid Safe Ticket in de horeca CST coronapas coronapaspoort covidpas

| Een Covid Safe Ticket in de horeca.

Parlement tevreden met Covid Safe Ticket, maar vraagt handhaving

EC
© BRUZZ
16/09/2021

De verschillende parlementaire fracties zijn het erover eens dat het uitgebreide Covid Safe Ticket nodig is om de besmettingscijfers in Brussel te beheersen en de vaccinatiegraad te doen stijgen. De oppositie vraagt wel om duidelijke handhaving. Volgens de meerderheidspartijen moeten de controles ook beter in sectoren zonder Covid Safe Ticket, voornamelijk op het openbaar vervoer.

De parlementsleden hadden een debat over het Covid Safe Ticket tijdens de parlementaire commissie gezondheid deze donderdag. Voor de commissievergadering raakte al bekend dat het uitgebreide Covid Safe Ticket in eerste lezing is goedgekeurd door de ministerraad.

Oppositiepartijen MR, N-VA en PVDA vroegen de minister om meer duidelijkheid over de toepassing in de ziekenhuizen en rusthuizen. Minister Maron benadrukte dat het Covid Safe Ticket enkel verplicht wordt voor bezoekers van die zorginstellingen, niet voor het personeel. “De vaccinverplichting voor het zorgpersoneel betreft een andere regeling, waarover nog overleg loopt met de federale regering”, aldus Maron.

Vanuit meerderheidspartij Défi wilde parlementslid Marie Nagy weten of er al een zicht is op het mogelijk effect van het uitgebreide Covid Safe Ticket op de vaccinatiecijfers in Brussel. Daarop gaf de minister geen antwoord. Nagy vroeg verder om gerichte communicatie naar alle doelgroepen over het Covid Safe Ticket. Die verloopt in samenwerking met de gemeenten, zei Maron.

Controles op de metro

De andere meerderheidspartijen one.brussels-Vooruit en Open VLD sloten zich aan bij die vraag naar herhaalde sensibilisering. “Het Covid Safe Ticket is een goede zaak om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is op plaatsen waar veel mensen samenkomen, maar wat in de andere sectoren?”, vroeg Els Rochette (one.brussels-Vooruit). “De metro, tram en bus zijn vandaag gevaarlijke plekken waar vaak veel mensen samenzitten zonder mondmasker.” Rochette vroeg verder hoe de minister de vaccinatie in de scholen en gemeentediensten zou opvolgen, twee essentiële sectoren waar de coronapas niet verplicht wordt.

Minister Maron erkende dat er bijkomende sensibilisering nodig is in het openbaar vervoer, maar gaf geen uitsluitsel over de vaccinatie in gemeentehuizen of OCMW’s. In de scholen zijn deze week de eerste vaccinaties van start gegaan. Khadija Zamouri van Open VLD vroeg of de vaccinatiebussen niet meer proactief te werk kunnen gaan door voorbijgangers vaker aan te spreken.

"De metro, tram en bus zijn vandaag gevaarlijke plekken waar vaak veel mensen samenzitten zonder mondmasker"

Els Rochette, parlementslid one.brussels-Vooruit

Els Rochette, kandidaat one.brussels voor het Brussels Parlement

“Onze lokale vaccinatie-acties schieten op, maar dat vraagt tijd”, zei minister Maron daarover in zijn repliek.

“Alles zal staan of vallen met de handhaving”, zei parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) nog over het Covid Safe Ticket. “Zal die overal dezelfde zijn? Daar heb ik mijn twijfels bij als je kijkt naar de handhaving van vorige maatregelen.” Verstraeten denkt bijvoorbeeld dat controles in ziekenhuizen moeilijk zijn omdat bezoekers zich misschien valselijk zouden aanmelden als patiënt.

Parlementslid Jan Busselen van de PVDA was tenslotte bezorgd dat de invoer van het Covid Safe Ticket meer vaccinscepsis zou kunnen opwekken, onder meer in ziekenhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, covid safe ticket, Alain Maron, commissie gezondheid, handhaving coronacrisis, mondmaskers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni