Charles Michel MR eerste minister premier Jan Jambon N-VA minister binnenlandse zaken Didier Reynders MR minister buitenlandse zaken

|

Regering Michel heeft akkoord over begroting, Belfius en Arco

© Belga - BRUZZ
24/07/2018

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Het tekort van 2,6 miljard euro wordt deels opgevuld door een nieuwe arbeidsdeal, die meer mensen aan het werk moet zetten en zo extra belastingen op moet brengen. Ook is er een akkoord over de beursgang van staatsbank Belfius, waarmee de gedupeerde Arco-coöperanten dan weer betaald worden. Open VLD krijgt dan weer zijn vierde telecomspeler.

Het was geen makkelijke klus voor regeringspartijen N-VA, Open VLD, CD&V en MR om de put van 2,6 miljard euro voor volgend jaar op te vullen. Het is ook nog onduidelijk hoe ze dit precies gaan doen.

De meerderheidspartijen halen een miljard euro bij besparingen en extra inkomsten die het Monitoringcomité volgens hen is vergeten, schrijft De Tijd. Een deel daarvan zijn inkomsten uit fraudebestrijding, boetes en accijnzen, onder meer op diesel.

Arbeidsdeal

De arbeidsdeal moet dan weer zo'n half miljard euro aan extra opbrengsten opleveren doordat meer mensen aan de slag gaan, die zo meer belastingen genereren.

Die arbeidsdeal bevat een pak maatregelen om de mismatch tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad aan te pakken. Opvallend is dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen deel van het pakket uitmaakt, een eis van de N-VA. Dat principe houdt in dat de uitkering in een eerste fase stijgt, maar nadien sterker daalt. Het systeem zou begin 2019 in werking treden.

Een andere belangrijke maatregel binnen de arbeidsdeal is de hervorming van het SWT of vroegere brugpensioen. Dat kan in 2020 pas vanaf 60 jaar, in plaats van 55 jaar zoals nu.

Arco en Belfius

De federale regering zet ook door met de gedeeltelijke beursgang van Belfius, nu een staatsbank. Tot 30 procent van de aandelen die ze in handen heeft, brengt het naar de beurs. De opbrengst wordt geraamd op zowat 2 miljard euro.

Met een deel van dat geld worden de gedupeerde Arco-coöperanten betaald, voor de CD&V een belangrijke trofee. Daartoe wordt een enveloppe van 600 miljoen euro voorzien waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds wordt gevuld door bijdragen van Belfius, Beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zal uitkeren net voor de beursgang.

Volgens de regering is dit geen staatssteun, - door Europa verboden – omdat het niet om steun aan een bedrijf maar om steun aan individuen gaat. Volgens Peeters was er dinsdagmorgen daarom geen goedkeuring nodig van Europa, maar bevoegd Eurocommissaris Margrethe Vetsager floot hem meteen terug. "'We houden contact met de Belgische overheid en zullen de komende weken en maanden de deal onderzoeken", zei ze.

Telecom

Ten slotte stemde de regering in met het voorstel van minister De Croo (Open VLD) om een extra gsm-operator toe te laten en zo de concurrentie aan te zwengelen. Die zal in de beginperiode de bestaande netwerken van Telenet, Proximus en Orange kunnen gebruiken via een systeem van "nationale roaming". Dat bevestigt het kabinet van minister van Telecom Alexander De Croo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, begrotingstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni