Sans-papiers vragen politieke steun voor regularisering

GR
© BRUZZ
20/09/2018
Updated: 20/09/2018 19.58u

Het overkoepelend orgaan voor sans-papiers in België grijpt de komende gemeenteraadsverkiezingen aan om meer steun te vragen voor verdere regularisering voor mensen zonder papieren. "Samenleven mag niet langer een holle slogan zijn", zegt Serge Bagamboula van 'La Coordination des Sans-Papiers'.

Het overkoepelend orgaan voor de sans-papiers in Belgie, ofwel 'La Coordination des Sans-Papiers', kwam begin juni op straat om te betogen voor een verdere regularisering. Diezelfde eis blijkt nu ook de uitkomst te zijn van een studie waarbij gepeild werd naar de wensen van 230 mensen zonder papieren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

sans-papiers 2

| Ibrahima Telly Thierno komt uit Frans Guinee. Hij kwam in 2011 in Brussel terecht en strijdt nu mee voor de rechten van sans-papiers in onze hoofdstad.

De organisatie benadrukt dat het hier niet gaat om de huidige generatie aan transmigranten. “De mensen die hebben meegewerkt aan onze bevraging zijn naar ons land gekomen in de periode tussen 2008 en 2011. 91 procent onder hen verblijft al minstens vijf jaar in België", zegt Serge Bagamboula van ‘La Coordination des Sans-Papiers’.

Verdere regularisering

De steekproef vond plaats onder de naam ‘Bureau d’étude des Sans-Papiers’, ofwel ‘Onderzoeksbureau van Sans-Papiers’. Uit de resultaten blijkt dat onderwijs en werk twee heikele thema’s zijn. “Het is voor ons vandaag nog steeds niet mogelijk om ergens op een legale manier aan de slag te gaan. Dat is zo omdat onze diploma’s of opleidingscertificaten uit het land van oorsprong hier vaak niet erkend worden, wat ons met onderwijs meteen bij het tweede domein brengt waar het schoentje knelt. We krijgen simpelweg ook geen toegang tot de meeste onderwijsvoorzieningen.”

'Het is tijd dat wij op een menswaardige manier behandeld worden'

Serge Bagamboula, actief bij 'La Coordination des Sans-Papiers'

Bagamboula spoort de kandidaten die de komende gemeenteraadsverkiezingen opkomen aan om dringend werk te maken van een maatschappij waarin sans-papiers een volwaardige plaats hebben. “Samenleven mag niet langer een holle slogan zijn. Het is tijd dat wij op een menswaardige manier behandeld worden. Alleen door verdere regularisering kunnen schrijnende toestanden waarbij mensen zonder papieren bijvoorbeeld geen medische behandeling krijgen opgelost raken.”

‘Stel leegstaande gebouwen open’

De regularisatie van mensen zonder papieren is een federale bevoegdheid, maar toch denkt Bagamboula dat er ook op gemeentelijk vlak vooruitgang geboekt kan worden. “Gemeentebesturen kunnen de beslissing nemen om leegstaande gebouwen en huizen open te stellen voor mensen zonder papieren. Op die manier hebben een heleboel mensen tenminste al een dak boven hun hoofd. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al aan het Queteletplein in Sint-Joost-ten-Node.”

“Daarnaast kan een burgemeester, als hoofd van de politie, ook maatregelen nemen om de veiligheid van de sans-papiers te verhogen. Uit de enquête blijkt dat heel wat sans-papiers met een angstgevoel leven. Ze zijn ook niet zelden het slachtoffer van racistische uitspraken.”

Bagamboula denkt tot slot ook al wat verder. “Binnen acht maanden zijn het ook federale en gewestverkiezingen. Het grootste deel van de kandidaten die zich nu verkiesbaar stellen, zullen ook dan een rol spelen. We kunnen dus maar beter zo vroeg mogelijk onze wensen kenbaar maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brussel Kiest 2018, Coordination des sans-papiers de Belgique, regularisatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni