| Mounir Tahri (midden) met twee collega's van het ACV.

Sans-papiers Globe Aroma na vier maanden vrij

Mathias Declercq
© BRUZZ
07/06/2018

Vakbondsmilitant Mounir Tahri en kunstenaar Jiyed Cheikhe zijn na 4 maanden in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel opnieuw vrij. Ze werden begin februari opgepakt bij de politie-inval in kunstenhuis Globe Aroma. “Het is heel hard geweest. Ik kon het pas echt geloven toen ik opnieuw aan de uitgang van het centrum in Steenokkerzeel stond”, zegt Tahri aan BRUZZ.

Tahri en Cheikhe werden op 9 februari opgepakt door de politie bij een inval in kunstenhuis Globe Aroma. Tahri was daar aanwezig als vakbondsmilitant bij ACV die zelf met mensen zonder papieren werkt, Cheikhe was een van de kunstenaars die er tentoon stelde.

Omdat beide mannen geen papieren hebben, belandden ze in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Daar moesten ze wachten op hun uitwijzing. De vakbonden ACV en ABVV ondernamen verschillende pogingen om Tahri en Cheikhe vrij te krijgen. Maar de Dienst Vreemdelingenzaken ging onder leiding van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) telkens in beroep.

'Tot het einde moeten gaan'

Vier maanden na de inval bij Globe Aroma is het nu toch zover. Cheikhe kwam twee dagen geleden al vrij, Tahri mocht vandaag/donderdag het gesloten centrum verlaten. “We zijn helemaal tot het einde van de juridische procedures moeten gaan”, zegt hun advocaat Vincent Lurquin aan BRUZZ. “Terwijl deze mensen nooit enig misdrijf hebben begaan. Dit land wil hen uitzetten, maar ze werken hier allebei en Tahri werd zelfs jarenlang uitgebuit door de Anderlechtse Haard.”

Tahri diende in 2009 een aanvraag in tot regularisatie en ontving ook een positief antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken. Maar volgens de vakbond liet zijn werkgever het na om zijn werkvergunning aan te vragen, waarop Tahri de mogelijkheid verloor om zijn verblijf te regulariseren. Tahri haalde ondertussen ook zijn gram bij de arbeidsrechtbank, waardoor zijn voormalige werkgevers zo’n 60.000 euro aan achterstallig loon moet betalen, waarvan 23.000 euro aan sociale bijdragen aan de RSZ.

'Soms geen eten'

“De voorbije vier maanden waren echt zwaar”, getuigt Tahri telefonisch aan onze redactie. “De druk van de bewakers, waar je soms ook geen eten van kreeg. Ik ben altijd kalm proberen blijven, maar na een tijdje had ik er geen vertrouwen meer in. Ik dacht dat de Dienst Vreemdelingenzaken gewoon ging blijven in beroep gaan. Ik heb het pas kunnen geloven toen ik echt aan de poort stond van het centrum in Steenokkerzeel.”

Tahri is nu weer verenigd met zijn collega’s bij het ACV. Daar reageren ze uitgelaten op zijn vrijlating, maar ook voorzichtig. “Iedereen hier is heel blij, want vier maanden is heel lang”, zegt Philippe Van Snick van ACV. “Maar we weten wel dat de strijd nog niet gestreden is. Mounir heeft nog steeds geen papieren, het zal dus nog een lange weg worden.”

"De strijd is nog niet gestreden. Mounir heeft nog steeds geen papieren"

ACV

Van Snick kondigt ook een betoging deze zondag aan om het lot van mensen zonder papieren in ons land aan te kaarten. “We werken al jaren met militanten zonder papieren, die hier vaak in totale illegaliteit en dus zonder contract moeten werken. Mounir werd duidelijk uitgebuit door zijn vorige werkgevers. Wij als vakbond willen die mensen verdedigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Globe Aroma, sans-papiers, 127bis, steenokkerzeel, Theo Francken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni