© Belhaber.be | Emel Köse en Yusuf Yildiz bij hun uitstap uit de Lijst van de Burgemeester in mei 2019 (archiefbeeld)

Schaarbeekse CDH blijft in oppositie, ook MR hapt niet toe

SDS
© BRUZZ
16/01/2020

De Schaarbeekse CDH blijft in de oppositie. Drie van de vijf gemeenteraadsleden verzetten zich tegen opname in de Lijst van de Burgemeester. Daardoor blijft de meerderheid van het college met 25 op 47 zetels erg krap. De lokale MR haakte eerder ook al af, omdat de twee gemeenteraadsleden allebei de schepenpost willen.

Het CDH blijft in de oppositie, liet fractieleidster en gedoodverfd schepen Marie Nyssens woensdagavond weten aan de RTBF. De partij was intern erg verdeeld over een eventuele terugkeer naar de meerderheid, waar ze voor 2019 deel van uitmaakte.

Drie van de vijf gemeenteraadsleden wilden daar niet van weten. Emel Köse, Yusuf Yildiz en Hamza Boukhari stelden in ruil voor steun voor een nieuwe deelname aan de meerderheid een resem eisen, gaande van een opheffing van het betalend parkeren in bepaalde wijken tot een gedeeld schepenambt.

Ook MR hapt niet toe

Köse en Yildiz keerden de Lijst van de Burgemeester pas afgelopen voorjaar de rug toe. Daardoor kan het college maar rekenen op 25 van de 47 gemeenteraadsleden, en gaat het dus wellicht elders op zoek naar versterking.

Burgemeester Clerfayt (Défi) regeerde in het verleden al met de liberalen, en volgens de collega's van La DH heeft hij ook dit keer de MR benaderd voor de gesprekken met CDH werden opgestart.

Zelfs nationaal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou betrokken geweest zijn bij de onderhandelingen. Maar blijkbaar kon niemand de knoop doorhakken over wie de beschikbare schepenpost dan in handen zou kriigen, oudgediende Georges Verzin of zijn gedoodverfde opvolgster Angelica Chan.

In de Schaarbeekse gemeenteraad zijn verder enkel PS en PVDA-PTB vertegenwoordigd, maar de kans dat Clerfayt of zijn plaatsvervangster Cécile Jodogne die partijen uitnodigen lijkt minimaal. Gemeenteraadsleden van de Schaarbeekse meerderheid zullen de komende jaren dus een goed excuus moeten hebben om niet op te dagen voor de zittingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, CDH, Emel Köse , Hamza Boukhari, Yusuf Yildiz, Marie Nyssens, Cédric Mahieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie