| Het Olympisch zwembad van Sint-Pieters-Woluwe wacht op een renovatiesubsidie

Schepenen misnoegd om uitblijven subsidies voor sportinfrastructuur

EDB
© BRUZZ
23/12/2019

De verschillende schepenen van Sport in het Brussels gewest zijn misnoegd omdat de geplande renovatieprojecten voor hun sportinfrastructuur voorlopig geblokkeerd zijn. Volgens bevoegd Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) is dat omdat zijn voorgangster Fadila Laanan (PS) er geen budget voor voorzag. “De schepenen zijn terecht boos.”

In december 2018 lanceerde toenmalig Brussels staatssecreatris voor Gemeentelijke Sportinfrastructuur Fadila Laanan (PS) een projectoproep voor de bouw en renovatie van sportinfrastructuur door de gemeenten. Ze beloofde daarvoor ruim 46 miljoen euro voor een looptijd van drie jaar vrij te maken. Maar van die 46 miljoen euro werd voorlopig nog zo goed als niets uitgegeven.

Volgens Clerfayt maakte zijn voorgangster immers veel beloftes zonder daarvoor de nodige middelen vrij te maken.“Van de beloofde 46 miljoen euro werden zo goed als geen subsidies ingeschreven in het budget van 2019,” vertelt bevoegd minister Clerfayt aan BRUZZ. “In het budget van 2019 was slechts 1,5 miljoen euro opgenomen.”

"Ik begrijp dat de schepenen boos zijn."

Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi)

Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

“Daarmee kan ik nauwelijks de rekeningen uit het verleden betalen,” aldus Clerfayt. Daarmee verwijst de minister naar de toekenning van ruim 10 miljoen euro voor de vernieuwing van synthetische grasvelden. “Om die facturen te kunnen betalen, zal ik het budget van 2020 moeten aanspreken. Maar ook dat is beperkt.”

Volgens Clerfayt werd het budget van 2020 immers opgemaakt op basis van dat van 2019, met andere woorden zo’n 1,5 miljoen euro. “Ik heb ervoor kunnen zorgen dat dit budget nog is kunnen aangroeien tot 3 miljoen euro, maar dat geld zal dus dienen om al deels die grasvelden te betalen. Voor de andere eisen van de gemeenten moet ik wachten op een aanpassing van de begroting. Maar ik begrijp dat de schepenen daar kwaad om zijn.”

Oneerlijk en onnauwkeurig

BRUZZ probeerde om voormalig staatssecretaris Laanan om een reactie te vragen, maar slaagde daar niet in. In La Capitale weerlegt Laanan evenwel dat er niet voldoende budget zou zijn voorzien. “De minister heeft blijkbaar moeite met het lezen van zijn budgetten,” aldus Laanan. “Het budget voor de regionale sportinfrastructuur bedraagt meer dan 7,4 miljoen euro in de begroting van 2019 en is niet verlaagd. Dit is bijzonder oneerlijk en onnauwkeurig van zijn kant.”

Gevraagd naar het bedrag waarover de voormalige staatssecretaris het heeft, beweert Clerfayt niet te weten over welke 7,4 miljoen euro Laanan het zou hebben. “Ik keek deze ochtend alle cijfers nog na en ik weet niet vanwaar ze dit bedrag haalt,” aldus Clerfayt.

Ridicuul

Volgens Benoît Gosselin (CDH), schepen van Sport in Jette, en ook voorzitter van de Brusselse conferentie voor schepenen van Sport die vorige week gehouden werd, staat er maar één ding vast, en dat is dat de budgetten slecht beheerd werden.

“Het enige wat er tot hiertoe gesubsidieerd werd, zijn de grasvelden,” zegt Gosselin aan BRUZZ. “Maar er zijn nog veel andere projecten die momenteel geblokkeerd worden, zoals de renovatie van het zwembad in Sint-Pieters-Woluwe, of een terrein voor mini-hockey in Jette.”

“Wie er gelijk heeft over die budgetten, weet ik niet. Maar ik hoop dat Clerfayt snel tijd maakt voor een oplossing, anders komen er problemen van,” aldus Gosselin. “Het is ridicuul. Men doet opnieuw het omgekeerde van wat men beloofd had.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jette , Sint-Pieters-Woluwe , Politiek , Sport , sportinfrastructuur , Fadila Laanan , Bernard Clerfayt , Benoît Gosselin , subsidie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni