Senaat buigt zich opnieuw over voordracht Khattabi als rechter Grondwettelijk Hof

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (archiefbeeld)

De Senaat houdt vrijdag opnieuw een geheime stemming over de voordracht van gewezen Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Hiervoor komt de Senaat in deze coronacrisis fysiek bijeen. Meteen wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het reglement te wijzigen zodat elektronisch stemmen ook mogelijk wordt, zoals nu reeds in de andere assemblees van het land kan.

De voordracht van Zakia Khattabi voor de functie van rechter bij het Grondwettelijk Hof kent een vrij lange en woelige voorgeschiedenis. Oorspronkelijk stond de geheime stemming in het najaar van 2019 gepland, maar die werd tot tweemaal toe uitgesteld omdat er twijfels waren of de Ecolo-politica wel de nodige twee derden van de senatoren achter zich zou krijgen.

Daarbij voerde de N-VA een opvallende campagne op sociale media tegen Khattabi. Op 17 januari vond de stemming dan uiteindelijk toch plaats, maar haalde Khattabi op enkele stemmen na de vereiste tweederdemeerderheid niet. Daarop werd beslist om de hele procedure opnieuw op te starten.

Vermits de post aan Ecolo toekwam, moesten de Franstalige groenen opnieuw een eerste en tweede kandidaat indienen. Ecolo stelde opnieuw Kamerlid Zakia Khattabi als eerste kandidaat voor en Kamerlid Cécile Thibault als tweede kandidaat. Oorspronkelijk moest de geheime stemming daarover in maart plaatsvinden, maar de coronacrisis strooide roet in het eten en de stemming werd geannuleerd.

Stemgedrag MR

Maandag besliste het uitgebreid bureau dat de stemming toch zou plaatsvinden op 15 mei. Het Grondwettelijk Hof telt immers een Franstalige rechter te weinig, luidde het argument. Zoals in januari wordt het opnieuw koppen tellen om te kijken of Khattibi twee derde van de stemmen haalt.

En ook nu is het vooral kijken naar het stemgedrag van de MR. De relaties tussen Ecolo en MR zijn sinds de parlementsverkiezingen van vorig jaar erg verzuurd, ook al zitten beide partijen in coalitie in de Franstalige deelregeringen. De spanningen zijn de jongste tijd nog opgelopen, met de kritiek van Ecolo op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad op federaal niveau of op de beslissing van de Waalse regering over het prosumententarief.

Elektronisch stemmen

Naast de voordracht van Khattabi via geheime stemming, buigt de Senaat zich vrijdag ook over een wijziging van het reglement om elektronisch stemmen mogelijk te maken, zodat er plenair vergaderd kan worden via videoconferentie, en een voorstel tot informatieverslag.

Om de afstandsregels te kunnen respecteren, neemt slechts een beperkt aantal senatoren plaats in het halfrond. De overige senatoren volgen de zitting verspreid over enkele commissiezalen. Voor de stemmingen moeten ze één voor één naar de plenaire zaal afzakken, wat erg veel tijd dreigt te zullen kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?