Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, met mondmasker

| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Sint-Joost stelt renovatie voetbalstadion uit: begroting blijft in evenwicht

EC
© BRUZZ
24/03/2021

De gemeente Sint-Joost-ten-Node stelt woensdagavond haar begroting 2021 voor. De begroting 2020 ging door allerhande corona-uitgaven fors in het rood. Het komende jaar is er weer een evenwicht voorzien, zonder besparingen in de sociale voorzieningen. De renovatie van het voetbalstadion en van enkele huizen in de Noordwijk schuift wel op de lange baan.

De begroting 2021 eindigt op een positief resultaat van net geen 650.000 euro. De gemeente kiest duidelijk om niet te besparen op hun sociale en essentiële diensten. "Wij beschermen de negen crèches, de scholen, de cultuurhuizen", zegt burgemeester Kir aan BRUZZ. De dotatie voor het OCMW wordt zelfs verhoogd met 300.000 euro. Net als vorig jaar stort de gemeente ook 500.000 euro in het gemeentelijk pensioenfonds.

De besparingen zitten vooral in de werkingskosten en in grote investeringen. "Als we geen subsidies krijgen voor bepaalde investeringen, dan rekenen we ze niet mee in onze begroting", legt Kir uit. Dat wil zeggen dat bepaalde plannen, zoals die voor het voetbalstadion, uitgesteld worden. Daarvoor rekent de gemeente namelijk op subsidies van het Gewest en de Europese Commissie. De renovatie van het gemeentelijk stadion zou maar liefst 14 miljoen euro kosten. Wanneer het project kan worden hervat, is onduidelijk. "Wij verwachten in 2022 en 2023 nog altijd te moeten besparen", zegt Kir.

Ook enkele projecten in de Noordwijk zijn uitgesteld. In die wijk heeft de gemeente de laatste jaren verschillende panden opgekocht met als bedoeling er een "echte woonwijk" van te maken. Het ziet er naar uit dat de renovatie van die panden op zich zal laten wachten. Verder is het onduidelijk of de renovatie van het gemeentelijk administratief centrum (geschat op 2 miljoen euro) of die van de Scailquingarage (6 miljoen) nog kunnen doorgaan.

Lopende investeringen, zoals de werken aan het Huis van Culturen, blijven wel gewoon meegerekend en zullen worden afgewerkt. Dat geldt ook voor de renovatie van de trottoirs en van verschillende scholen.

Corona-uitgaven

Een andere besparing zit hem in het schrappen van enkele evenementen, zoals het jaarlijkse carnaval (40.000 euro) en straatfestival (80.000). "Die kunnen dit jaar toch nog niet doorgaan", zegt Kir.

De gemeente vraagt het Gewest nu om extra subsidies uit te trekken voor alle Brusselse gemeenten, want die hebben vorig jaar aanzienlijke kosten gemaakt om hun gemeente coronaveilig in te richten. In Sint-Joost ging het om minstens 3 miljoen euro in 2020, zegt Kir.

In de begroting 2021 is opnieuw 500.000 euro voorzien voor corona-uitgaven, zoals sociaal vervoer naar de vaccinatiecentra of de verdeling van mondmaskers. "In tegenstelling tot Vlaanderen of Wallonië steunt het Brussels Gewest de gemeenten niet. Wij hebben plexiglas geplaatst in onze handelszaken, wij doen speekseltests in de scholen, maar wij krijgen geen enkele cent van de gewestelijke of federale overheid", zegt Kir. "Ik ben wel fier dat we - ondanks het gebrek aan steun - toch nog een begroting in evenwicht kunnen voorstellen."

De begroting moet woensdagavond nog worden goedgekeurd tijdens de gemeenteraad. "Ik ben tevreden dat ze niet raken aan de crèches, scholen en sociale voorzieningen", reageert gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) vanuit de oppositie. Al wil hij nog afwachten hoe de investeringen in de toekomst gedragen kunnen worden. "De gemeente rekent op inkomsten uit de kantoorbelastingen, maar de vraag is of die inkomsten de komende jaren nog zullen blijven volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , begroting gemeenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni