SP.A trekt met eigen lijst naar kiezer in Brussel-Stad

© Saskia Vanderstichele
| Ex-schepen en huidig gemeenteraadslid Ans Persoons (SP.A)

De Brusselse SP.A gaat met een eigen lijst naar de verkiezingen. Buiten huidig gemeenteraadslid Ans Persoons is nog niet gekend wie er op de lijst zal staan. Er komt zo een einde aan de geruchtenmolen dat zij mogelijk op de lijst van burgemeester Philippe Close (PS) zou prijken. "Wij kiezen ervoor om met een eigen verhaal naar de kiezer te trekken.”

Zes jaar geleden trokken de Nederlandstalige socialisten nog samen met hun Franstalige tegenhangers naar de kiezer in Brussel-Stad. Het leverde hen twee zitjes in de gemeenteraad op, één voor Persoons en één voor minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Maar dit jaar gooien de socialisten het over een andere boeg. In de nasleep van de Samusocialaffaire stapte de SP.A uit het gemeentebestuur. Persoons nam ontslag als schepen, de breuk met de PS leek totaal. De partij kondigt nu aan alleen naar de kiezer te trekken in oktober 2018, met een eigen lijst.

Principekwestie

“Een naam hebben we nog niet, en wie op de lijst zal staan weten we ook nog niet,” zegt Persoons aan BRUZZ. “Dit is een kwestie van principes. Wij kiezen ervoor om met een eigen verhaal en met onze eigen sterktes naar de kiezer te trekken.”

Persoons geeft wel toe dat de lijst vullen een hele uitdaging wordt. “Maar de motivatie is groot bij de achterban om het zelf te doen,” zegt ze. “Ook ik heb goesting.”

Anderstaligen zullen wel welkom zijn op de lijst, zegt ze nog. De bedoeling is dat die breed gaat, en ‘typisch Brussels’ wordt.

'Eén, hopelijk twee verkozenen'

De aankondiging maakt een einde aan de geruchtenmolen dat Persoons mogelijk op de lijst van burgemeester Phillipe Close (PS) zou prijken. Die laatste had haar eind december daartoe de hand gereikt.

Persoons liet de deur nog een tijdlang op een kier, maar is nu resoluut: “Ik ga niet in op dat aanbod. Close tracht zaken te hervormen en recht te trekken, naar heeft nog een lange weg af te leggen. Ook de manier waarop de PS bestuurt moet anders.”

Of de SP.A op termijn weer in een meerderheid stapt, al dan niet met de vorige coalitiepartners, wil Persoons niet gezegd. “Onze prioriteit is eerst om verkozen te geraken. Daarna zien we wel.”

De socialiste hoopt na oktober met “één, hopelijk twee" verkozenen in de gemeenteraad te zetelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?