© Ecolo | Emre Sumlu en Nisrine Boucif trekken de gemeenschappelijke verkiezingslijst voor Ecolo en Groen op de gemeenteraadsverkiezingen in Molenbeek.

Sumlu en Boucif trekken lijst Ecolo-Groen in Molenbeek

© BRUZZ
26/05/2023

Begin dit jaar kondigden Groen en Ecolo aan opnieuw samen naar de kiezer te stappen in Molenbeek, na een jarenlange breuk tussen de Franstalige en Nederlandstalige groenen. Voor Ecolo trekken Emre Sumlu en Sirine Boucif de lijst. Wie voor Groen opkomt, is nog niet geweten.

“Na een interne verkiezing hebben onze leden Emre Sumlu (43) aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 in Sint-Jans-Molenbeek,” is te lezen in een communiqué van Ecolo.

Sumlu, die in 2018 een zitje veroverde in de Molenbeekse gemeenteraad, beschikt volgens de partij over de nodige dossierkennis en kent de uitdagingen binnen de gemeente. In 2018 volgde hij Sarah Turine op als fractieleider voor Ecolo in de gemeenteraad van Molenbeek.

Naast zijn ervaring schuiven de Franstalige groenen Sirine Boucif naar voren. De 25-jarige geboren en getogen Molenbeekse krijgt de tweede plaats op de lijst. “Een onuitgegeven duo, dat ervaring aan politieke vernieuwing koppelt,” omschrijft Sumlu de keuze.

Inzetten op mobiliteit en participatie

“Ik ben opgegroeid in Molenbeek en wil tonen dat ook de jeugd iets te vertellen heeft over waar het met de gemeente naartoe moet,” zegt Boucif, die als parlementair medewerkster aan de slag is voor Ecolo in het Brusselse parlement en het parlement van de Franstalige gemeenschap.

Boucif wil inzetten op de participatie van jongeren. De de levenskwaliteit in Molenbeek wil ze aanpakken door te werken aan een betere mobiliteit. “Ik ben onlangs zelf moeder geworden en dat heeft me gesterkt in de overtuiging dat dit het moment is om op te komen voor de jeugd en de toekomst van deze gemeente,” vertelt ze aan La Capitale.

Een andere prioriteit van het groene duo is de openbare dienstverlening en een beter verloop van de gemeenteraad. Die moet weer serener, vindt Sumlu. “Ik stel vast dat heel veel Molenbekenaars een burgerinterpellatie doen in de gemeenteraad. Die burgerparticipatie moeten we verbeteren.”

Vertrouwensbreuk

Wie voor Groen de kieslijst zal bevolken, is nog niet duidelijk. Dat de Nederlandstalige groenen weer samenwerken met Ecolo is opvallend, nadat beide partijen apart opkwamen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Oorzaak toen was een vertrouwensbreuk tussen Ecolo-voorzitster Sarah Turine en Groen-voorzitster Annalisa Gadaleta na haar boek 'Entretien à Molenbeek'. Politici van Ecolo en de PS bestempelden dat als ‘islamofoob’ en 'stigmatiserend voor de Marrokaanse gemeenschap’.

Vooral enkele uitspraken rond kinderbijslag die volgens Gadaleta “de grootste families voordelen geeft”, lokte toen felle kritiek uit bij oppositie én toenmalig Ecolo-voorzitster Sarah Turine, die zich van het boek en ook Gadaleta en Groen distantiëerde. Beide partijen trokken daarop afzonderlijk naar de kiezer in 2018.

Vijf jaar later lijken de plooien weer gladgestreken tussen beide partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Emre Sumlu , Sirine Boucif, Ecolo, Groen, gemeenteraadsverkiezingen 2024

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie