| Chauffeurs die gebruikmaken van de app van Uber voor het kabinet van minnister-president Rudi Vervoort (PS) (archiefbeeld).

Uber wil dat Raad van State duidelijkheid schept over Brusselse regels

© Belga
02/02/2022

Uber heeft samen met Brusselse chauffeursverenigingen en enkele individuele chauffeurs aan de Raad van State gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over de toepassing van de recent goedgekeurde noodordonnantie in Brussel. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend in een persbericht.

De noodordonnantie werd op 10 december door het Brussels parlement gestemd. Hierdoor konden chauffeurs met een VVC-licentie (voor diensten voor het verhuur van voertuigen met een chauffeur, zoals Uber) in Brussel blijven werken, in afwachting van een definitief taxiplan. Door een arrest van het Brusselse hof van beroep was het UberX-platform eind november afgesloten. VVC-chauffeurs in Brussel konden niet meer werken en daar moest de noodordonnantie aan verhelpen.

Maar na stemming in het parlement kwam er een nota van Brussel Mobiliteit waarin stond dat enkel chauffeurs met een VVC-licentie die door het Brussels Gewest werd afgeleverd, in de hoofdstad mogen werken. Vlaamse en Waalse chauffeurs konden niet meer in Brussel aan de slag.

Tegen de verwarring die hierdoor is ontstaan, werd er de voorbije weken al verschillende malen actie gevoerd, soms met verkeershinder tot gevolg. "Wij begrijpen de frustratie van de chauffeurs, wij ondersteunen hen en werken nu met hen samen om de huidige onduidelijkheid weg te nemen, totdat de volledige sectorhervorming is goedgekeurd," zegt Uber woensdag in het persbericht. De voorbije tien dagen zijn in Brussel ook acht voertuigen in beslag genomen, mogelijk omdat de chauffeurs deze regel overtreden hebben.

Het bedrijf roept nu de hulp in van de Raad van State. "Wij hopen dat die de onduidelijkheid wegneemt voor chauffeurs die nu het risico lopen op boetes en inbeslagname van hun auto wanneer zij aan het werk zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni