| De taxisector protesteerde in januari meermaals tegen Uber.

Acht auto's van Uber-chauffeurs in beslag genomen

SD
© BRUZZ
02/02/2022

In de afgelopen tien dagen werden acht voertuigen in beslag genomen voor overtredingen van de voorlopige Uber-wetgeving in Brussel. Dat zegt de woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook werden nog 51 extra vergunningen aan Uber-chauffeurs gegeven.

"Er worden controles uitgevoerd, er worden processen-verbaal opgemaakt, de procedure is bezig,” zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdag in de commissie Binnenlandse Zaken over de controle op Uber-chauffeurs.

Volgens zijn woordvoerster gaat het om acht wagens die reeds in beslag genomen werden omdat ze de Uber-wetgeving hebben overtreden en worden er elke dag controles uitgevoerd door Brussel Mobiliteit. De woordvoerster kon geen details geven over welke regel juist werd overtreden.

Mogelijk gaat het om Uber-chauffeurs die met een Vlaamse of Waalse vergunning ritten uitvoerden op het Brussels grondgebied. In januari hebben de taxichauffeurs meermaals actie gevoerd met de eis dat er controles komen op VVC-chauffeurs (vervoer van voertuigen met chauffeur, voornamelijk Uber) uit de andere regio’s. De taxisector haalde als reden van de protesten vaak aan dat zulke controles vaak beloofd werden maar niet gebeurden.

Ook chauffeurs van Uber zelf voerden actie over de concurrentie door hun collega's uit Vlaanderen en Wallonië.

20 uur per week rijden

Volgens de 'Uber-wetgeving', de tijdelijke ordonnantie die de Brusselse regering had goedgekeurd op 9 december, moeten de VVC-houders onder meer kunnen aantonen dat ze hun activiteit gemiddeld minstens twintig uur per week uitoefenen en dat hun vergunningsaanvraag voor 15 januari werd ingediend. Inbreuken daarop kunnen ook resulteren in een inbeslagname van de wagen.

Volgens Vervoort werden er intussen 51 vergunningen verleend aan Uber-chauffeurs die hun aanvraag deden voor 15 januari. Er worden ook nog 143 dossiers onderzocht van mensen die dat deden na 15 januari, aldus de minister-president in de commissie Binnenlandse Zaken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni