Mark MacGann, Senior Vice President, Head of European Government Affairs and Public Advocacy of NYSE Euronext op een archiefbeeld uit januari 2010

| Mark MacGann op een archiefbeeld uit januari 2010.

Ubercommissie wil Ierse klokkenluider en lobbyist begin februari horen

19/01/2023
Updated: 19/01/2023 12.28u

De Ubercommissie is geïnstalleerd in het Brussels parlement. De bijzondere commissie, die er komt na lekken over verregaande lobbying door de multinational Uber, heeft voorzitter en rapporteurs aangeduid en een eerste agenda vastgelegd. Begin februari wil de commissie Mark MacGann uitnodigen. Hij was de Ierse lobbyist voor Uber en had bijzondere contacten met het kabinet van toenmalig minister Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit).

De commissie heeft twee maanden de tijd om na te gaan wat er is misgelopen in de vorige legislatuur. Ze komt er na artikels in Le Soir, De Tijd en Knack over verregaande lobbying door Uber in de periode 2014-2019 met als bedoeling de Brusselse markt van de klassieke taxisector te doorbreken en zo voet aan de grond te krijgen in de hoofdstad van Europa.

Deze ochtend is de bijzondere commissie geïnstalleerd. Parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) wordt voorzitter van de commissie en zit ook het bureau van de onderzoekscommissie voor, samen met de ondervoorzitters David Weytsman (MR), Hicham Talhi (Ecolo) en Jamal Ikazban.

Ook de rapporteurs zijn aangeduid. Het gaat om Arnaud Verstraete (Groen) en Marc Loewenstein (Défi). Er was even protest van oppositiepartij MR omdat ze niet bij het verslag betrokken is, maar uiteindelijk is overeengekomen dat de diensten van het parlement het verbatim verslag zowel naar de voorzitter, Cieltje Van Achter, als de eerste ondervoorzitter, David Weytsman, zullen sturen, zodat ook de oppositie opmerkingen kan formuleren. Bureau en verslaggevers zullen vervolgens samen de aanbevelingen formuleren.

De commissie is ook al overeengekomen hoe de hoorzittingen zullen worden georganiseerd. Alle namen zijn nog niet ingevuld maar het is de bedoeling om acht keer te vergaderen.

Klokkenluider

Op 1 februari zal de academische sector aan het woord komen over de lobbying en good practice. De hoop is vervolgens om op 2 februari Mark MacGann te horen. MacGann was lobbyist voor Uber, onder meer in Brussel, maar is ook de persoon die de zaak aan het rollen bracht door alle informatie vrij te geven over de lobbypraktijken van het Amerikaanse bedrijf. Hij vond zelf dat Uber daarmee zijn boekje te buiten was gegaan. Voor Brussel sprongen vooral zijn bijzondere contacten met het kabinet van toenmalig minister Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) in het oog. MacGann heeft in oktober vorig jaar nog getuigd in het Europese parlement.

Nadien zullen vertegenwoordigers van Uber gehoord worden, de klassieke taxisector, de administratie en vervolgens de politiek zelf. Parlementslid en ondervoorzitter David Weytsman verklaarde gisteren op televisiezender BX1 dat vooral Rudi Vervoort (PS), als leider van de regering en Pascal Smet, als toenmalig taximinister op de rooster moeten worden gelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Cieltje Van Achter , Arnaud Verstraete , Marc Loewenstein , David Weytsman , Hicham Talhi , Jamal Ikazban , Pascal Smet , minister-president Rudi Vervoort , Mark MacGann , ubercommissie , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni