Uitzetting sans-papiers animeert debatten op eerste Molenbeekse gemeenteraad

© Khadija Zamouri
| Ook het nieuwe college werd woensdagavond geïnstalleerd, onder wie ook Vlaamse schepen Zamouri (Open VLD).

De oppositie legde kersvers Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) woensdagavond op haar eerste gemeenteraad meteen het vuur aan de schenen. De inhuldiging van het nieuwe schepencollege verliep gemoedelijk, maar nadien werd het rumoeriger. De nakende uitzetting van de sans-papiers in het Martinigebouw was meteen voer voor een scherp debat.

De zaal in het Karreveldkasteel was aardig volgelopen voor de installatie van Moureaux' college en de gemeenteraad. Zo'n tweehonderd vrienden en familieleden zagen hoe de ceremonie vlot verliep.

Enkel de stemming van schepen Jamel Azaoum (PS) deed wenkbrauwen fronsen. Hij kon niet op de voltallige steun van de nieuwe meerderheid rekenen: vijf op dertig raadsleden van de meerderheid stemden tegen zijn aanstelling. De man is in opspraak wegens vermeend huiselijk geweld, bericht La Capitale.

La voix des Sans-papiers

Toen de nieuwe gemeenteraadsleden en schepenen de eed aflegden, stond buiten de Kasteelhoeve Karreveld een vijftigtal sans-papiers te zingen voor solidariteit en een verlengd verblijf in Sint-Jans-Molenbeek. Het collectief La Voix des Sans-papiers huist sinds 21 oktober in het Martinigebouw in de Vandenboogaerdestraat.

Maar enkele weken geleden kon de eigenaar, die de oude opslagloods wil omvormen tot een hotel, een uitzettingsbevel bemachtigen. Op 13 december moeten de sans-papiers het Martinigebouw verlaten. Oppositiepartijen PTB/PVDA en Ecolo Samen vroegen tijdens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester om meer clementie. Dat ontaardde in een hevige discussie tussen oppositie en meerderheid.

PVDA eist dat Moureaux een alternatief aanbiedt, zodat de sans-papiers - onder wie kinderen en enkele zwangere vrouwen - tijdens de winterperiode niet op straat belanden. De kersverse burgemeester herhaalde dat ze een oplossing zoekt. Maar concrete voorstellen bleven uit, tot ergernis van de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?