Moureaux zoekt oplossing voor sans-papiers

© PhotoNews
Updated: 04-12-2018 - 15:12

Nieuwe burgemeester Catherine Moureaux (PS) verklaarde op maandagavond haar best te zullen doen om de sans-papiers in het gebouw van Bacardi-Martini een dak boven het hoofd te bieden. Die moeten het gebouw ten laatste woensdag verlaten.

De tachtig tot negentig sans-papiers bezetten de voormalige kantoren van Bacardi-Martini in Sint-Jans-Molenbeek sinds 21 oktober. Maar enkele weken geleden kon de eigenaar een uitzettingsbevel bemachtigen. Daarop verzocht de politie dit weekend de sans-papiers het pand tegen ten laatste 5 december te verlaten. Volgens de advocaat van de groep sans-papiers bestaat de kans dat de tijdelijke bewoners nog acht dagen langer kunnen blijven omdat er nog een juridische procedure lopende is.

Volgens PTB-PVDA en Ecolo-Samen gebeurde die interventie met het akkoord van de nieuwe burgemeester. Maar dat wordt ontkend. “Het uitzettingsbevel kwam niet van de burgemeester,” klinkt het. “De eigenaars verkregen het uitzettingsbevel en Moureaux moet de beslissing van het parket volgen.”

In een reactie bevestigt Moureaux dat het dossier voor haar prioritair is en dat de politie niet op haar bevel tussenkwam. “We doen ons best om ervoor te zorgen dat deze mensen een dak boven het hoofd hebben deze winter.”

Ook de buurtbewoners doen er alles aan om de uitzetting te voorkomen, schrijft Het Laatste Nieuws. “Op dinsdagavond organiseren we een burgerwake en op woensdag vormen we een mensenketting om te beletten dat de sans-papiers uit het gebouw worden gezet,” aldus een buurtbewoner.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?