Ukkel, Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Gillis roepen klimaatnoodtoestand uit

© PhotoNews
| Jonge activisten benadrukken de noodzaak iets aan klimaatveranderingen te doen.
Updated: 25-10-2019 - 16:58

Ukkel, Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Gillis hebben de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze treden daarmee in het voetspoor van de Stad Brussel, Etterbeek en Koekelberg. "Internationale akkoorden geven niet altijd het gewenste resultaat. Wij willen op het lokale niveau een belangrijke rol spelen."

De gemeenteraden van Ukkel en Sint-Gillis hebben de motie donderdagavond unaniem goedgekeurd. Daarmee engageren de gemeenten zich om vanaf het nieuwe jaar het klimaatplan uit te voeren. Daar staat in dat de gemeenten hun gebouwen energie-efficiënt maakt, en een fietsplan en schoolstraten invoert. Ook gaan de gemeenten de strijd tegen afval aan met een zero waste-beleid. Tot slot wil de gemeente koolstofneutraal zijn tegen 2050, zoals het gewest voorschrijft.

Sociaal en groen

Maar Sint-Gillis heeft daarnaast ook speciale aandacht voor mensen in een kwetsbare positie. De motie komt immers van een groen-rode meerderheid (Ecolo/Groen en PS/SPA). "We willen tegelijkertijd ook strijden tegen sociale ongelijkheid," zegt schepen van Duurzame Ontwikkeling Jos Raymenants (Groen) dan ook.

Daarom komt er bijvoorbeeld een sociaal tarief voor investeerders in groene energie, goedkope facturen voor zonne-energie of soep van op markten verzamelde groenten die niet verkocht raakten voor kinderen in kansarmoede.

Het klimaatplan van Sint-Gillis komt als het goed is begin volgend jaar online. De gemeente zal ook de CO2-uitstoot meten om te zien hoe het gaat met het aanpakken van klimaatverandering. Een burgerplatform waakt vanaf het voorjaar mee over de uitvoering van het klimaatplan.

Derde klimaatplan

In Schaarbeek werd een gelijkaardige motie aangenomen, van Ecolo-Groen, de Lijst van de burgemeester, PTB, MR & Citoyens, PS, CDH & CD&V. Gemeenteraadslid Leticia Sere (Groen): "Het is heel belangrijk om de Schaarbekenaars in te lichten over de klimaatnoodtoestand.” De motie mikt onder andere op het pedagogische projecten over klimaatverandering op scholen. Ook wil de gemeente een website lanceren die alle milieu-initiatieven bundelt.

Ook het klimaatplan maakt deel uit van de motie. De gemeente Schaarbeek heeft inmiddels al twee klimaatplannen opgestart. Schepen van Klimaat Vincent Vanhalewyn (Ecolo) hoopt het derde klimaatplan voor het einde van volgend jaar voor te stellen. De gemeente werkt ook al een aantal jaar aan de energiezuinigheid van de gemeentelijke gebouwen, maar wil dat uitbreiden naar de privésector. Ook mobiliteit zal in het nieuwe klimaatplan worden opgenomen. Net als Sint-Gillis wil Schaarbeek een sociaal klimaatplan opstarten.

Strijd tegen klimaatverandering

Ten slotte heeft ook de Anderlechtse gemeenteraad donderdagavond een motie aangenomen die de klimaatnoodtoestand uitroept. Het college zal een klimaatwerkgroep oprichten en werk maken van een klimaatplan.

"De gemeente heeft een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering dankzij de onmiddellijke impact van het lokale politieke beleid op het grondgebied", zegt schepen van Duurzame Ontwikkeling Allan Neuzy (Ecolo).

Eerder riepen de Stad Brussel, Etterbeek en Koekelberg de klimaatnoodtoestand al uit. Sint-Gillis en Schaarbeek verwijzen naar onder andere het klimaatakkoord van Parijs en wetenschappelijke studies die de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering aantonen. Ook de gemeente Jette treft voorbereidingen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?