Vertegenwoordiger Partij DierAnimal verder als onafhankelijke in Brussels Parlement

© DierAnimal
| Victoria Austraet.
Updated: 26-05-2020 - 11:09

Dierenrechtenpartij DierAnimal heeft maandag Brussels parlementslid Victoria Austraet, de enige volksvertegenwoordiger van de partij, uitgesloten. De partij vroeg ook aan Austraet om haar zitje in het Brussels parlement in te leveren. Austraet zelf gaat hier niet op in en laat weten dat ze voortaan als onafhankelijke zal zetelen in het parlement. "Ik ben niet van plan me bij een andere partij aan te sluiten, toch nu niet."

In een mededeling zegt het partijbestuur van DierAnimal dat er zich "meerdere probleemsituaties" hebben voorgedaan die de relatie tussen de partij en de politica hebben aangetast. De partij zegt dat er nog geprobeerd werd om in overleg met Austraet tot een oplossing te komen, maar dat dit niets opleverde.

Austraet zelf bevestigt ook aan BRUZZ dat er tussen haar en de partijleiding ernstige meningsverschillen waren ontstaan over de communicatie en het beheer van de partij DierAnimal. "Onlangs heb ik voor een laatste maal de partijleiding gewezen op een reeks disfuncties. Maandag vond er een laatste vergadering plaats via videoconferentie, maar daarop werd geen overeenstemming bereikt," licht het parlementslid toe.

DierAnimal "is in deze context genoodzaakt om, na overleg met de lokale afdelingen van de partij, over te gaan tot de uitsluiting van mevrouw Austraet," zo luidt de mededeling. "We betreuren dit, want we zijn een kleine partij met maar één enkele zetel," zegt partijvoorzitster Constance Adonis Villalon aan Belga.

"Als we een dergelijke beslissing nemen, is dat dus omdat er ernstige tekortkomingen waren." DierAnimal had op 26 mei 2019 bij de verkiezingen voor het Brussels parlement 5.113 stemmen (1,31 procent) en één zetel behaald. De partij vroeg aan Austraet om haar zetel in leveren. Austraet zelf laat inmiddels weten dat ze als onafhankelijke blijft zetelen in het parlement.

"Ik ben verkozen, niemand heeft ooit geklaagd over mijn parlementaire werk", zegt ze. "De mensen die net na mij op de lijst van DierAnimal stonden, zijn ofwel intussen uitgesloten uit de partij, of niet geïnteresseerd in een parlementair zitje wegens hun andere beroep."

Hoofddoek

Volgens het partijbureau uitte Austraet openlijk kritiek op de partij in de media en sociale media. Dat laatste is volgens het parlementslid een verwijzing naar haar reactie op een artikel op de Facebookpagina van DierAnimal over het dragen van een hoofddoek.

"Het ging over een publicatie van Groen, waarop een vrouw met een hoofddoek stond afgebeeld. Het standpunt van het partijbureau op Facebook was stigmatiserend tegenover een gemeenschap, waarvan ik afstand moest nemen. Voor mij ging het gewoon om de inclusie van minderheden. Ik heb altijd in het belang van de partij gehandeld, het partijprogramma toegepast en de dialoog aangemoedigd."

Austraet zegt dat er weinig communicatie tussen haar en het partijbestuur bestond, en dat ze zich als enige parlementslid geïsoleerd voelde. "Dit is een jonge partij die zich moet professionaliseren. Ze waren denk ik niet voorbereid op verkozenen, dat is ook heel zeldzaam bij zo'n jonge partij."

Victoria Austraet verzekert haar sympathisanten op Facebook dat haar uitsluiting uit de partij geen invloed zal hebben op haar werk in het parlement: "Wat er ook gebeurt, de dieren en de bescherming van het milieu blijven mijn grootste motivatie. Dat persoonlijk engagement is de reden waarom ik in de politiek gestapt ben. Ik zal in het parlement de belangen en rechten van de wezens (menselijk of dierlijk) in een precaire of kwetsbare toestand blijven verdedigen."

Ze zegt aan BRUZZ niet van plan te zijn om over te stappen naar een andere partij. "Op dit moment toch niet, we zullen zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?