Vervoort: 'Geen cent van het Gewest naar een verbindingsofficier'

© PhotoNews
| Verkiezingscampagne Olivier Maingain in Sint-Lambrechts-Woluwe.

"De functie van een verbindingsofficier behoort niet tot onze bevoegdheden. Er zal geen gewestelijk geld naartoe gaan." Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) gezegd over de controversiële bemiddelingspost tussen Gewest en Franse Gemeenschap die Olivier Maingain eerst zou krijgen. Voor de oppositie is het nog steeds onduidelijk of de functie er uiteindelijk komt of niet.

Komt er nu een verbindingsofficier tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse Gemeenschap? Op die vraag hoopten parlementsleden Céline Fremault (CDH) en Gilles Verstraeten (N-VA) een antwoord te krijgen in de commissie Financiën en Algemene Zaken.

Défi-voorzitter en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain had de brugfunctie tussen Brussel en Wallonië zelf gecreëerd in de marge van de Brusselse regeringsonderhandelingen. Uiteindelijk zou de functie niet ingericht worden, maar voor de Brusselse oppositie is dat nog niet duidelijk genoeg.

"Taalkundig ben ik neutraal, dus de kwestie interesseert me", zei minister-president Rudi Vervoort (PS) als antwoord op de vragen van Fremault en Verstraeten. "Maar dit behoort tot de bevoegdheden van de Cocof. Als Gewest kunnen wij hierin geen initiatief nemen. Er zal geen cent van het Gewest naar een verbindingsofficier gaan."

'Slecht theater'

Dat was nog steeds niet duidelijk genoeg voor Fremault en Verstraeten. "Dank voor dit antwoord dat er geen was", klonk het in koor. "U stuurt ons terug naar de Cocof", aldus Fremault. "We weten niet of die functie er komt of niet", zegt Verstraeten aan BRUZZ. "We horen steeds tegenstrijdige verhalen."

"De minister-president heeft wel gezegd dat er geen gewestelijk budget naar de verbindingsofficier gaat. Daar ga ik nu wel van uit", aldus Verstraeten nog, die in de commissie nog benadrukte dat "dit slechte stukje theater aantoont dat niemand de meerwaarde van die functie inziet, behalve meneer Maingain zelf."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?