Vervoort plant geen crisisberaad over Marollen: ‘Bespreken in parlement’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 7 september 2020

In de nasleep van de gewelddadige incidenten tegen politie en brandweer in de Marollen vragen oppositiepartijen N-VA en CD&V om crisisoverleg met de Brusselse politiezones en burgemeesters. Minister-president Rudi Vervoort (PS) is dat nog niet van plan. De discussie zal volgende week maandag worden gevoerd in het parlement.

Een vervroegde zitting van de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken en een crisisoverleg met alle burgemeesters: N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre en zijn CD&V-collega Bianca Debaets vragen beide een duidelijk antwoord van minister-president Rudi Vervoort op de incidenten van afgelopen weekend. Toen werden vrijdagavond stenen naar politiewagens gegooid, en zaterdag molotovcocktails naar de brandweer. Zowel Brussels burgemeester Philippe Close (PS) als staatssecretaris voor de Brandweer Pascal Smet (one.brussels) veroordeelden deze incidenten al openlijk en vragen om hard op te treden tegen de geweldplegers.

“Zowel Pascal Smet als Philippe Close zijn heel duidelijk. Wij sluiten ons aan bij hun communicatie”, zegt woordvoerster Zeynep Balci van minister-president Vervoort. “Als het parlement zou beslissen dat de Commissie Binnenlandse Zaken vervroegd moet samenkomen, bespreken we het daar verder.”

Geen vervroegde commissie

Vanwege het parlement reageert commissievoorzitter Guy Vanhengel dat zo’n vervroegde zitting nu niet aan de orde is. “De werkzaamheden van het parlement worden geregeld door het Uitgebreid Bureau, dat volgende maandag bijeenkomt”, zegt Vanhengel. "Alle partijen zijn vertegenwoordigd in dat bureau. We zullen daar afspreken wanneer we de eerste vergadering van de Commissie Binnenlandse Zaken zullen houden.”

Zijn kabinet laat ook weten dat het niet nodig is om "halsoverkop" een commissievergadering te plannen, “Er is voor iedereen tijd nodig om een grondige analyse van de feiten te maken en geformuleerde vragen op te stellen”, aldus zijn kabinetschef Martine Raets. “Als de partijen een toelichting willen van Rudi Vervoort, kunnen ze daar zelf specifiek naar vragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?