Smet wil hard optreden tegen daders van geweld tegen brandweer

© PhotoNews
| Pascal Smet (One.Brussels), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Updated: 07-09-2020 - 13:03

Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet (one.brussels/SP.A) vraagt politie en gerecht hard op te treden tegenover daders van geweld tegen brandweer of andere hulpdiensten. "We moeten een duidelijk signaal geven dat dit niet kan", zei Smet in De Ochtend op Radio 1.

De Brusselse brandweer rukte zaterdagavond uit voor enkele brandende vuilnisbakken in de Marollen. Bij aankomst werden de brandweerlui bekogeld met vier molotovcocktails. De daders zouden een dertigtal jongeren zijn. De brandweer kondigde aan een klacht te zullen indienen en benadrukte dat er een "sterk signaal" moet worden gegeven.

Hard optreden

Korpschef Michel Goovaerts van de lokale politie vraagt zich in Het Laatste Nieuws af waar de ouders van de betrokken jongeren zijn: "Zij zijn toch ook verantwoordelijk voor hun kinderen?". Eind augustus werd ook al een brandweerploeg bekogeld met onder meer glazen flessen bij een interventie in Sint-Jans-Molenbeek, waarna burgemeester Catherine Moureaux een nachtelijk samenscholingsverbod uitvaardigde in de betrokken wijk.

Pascal Smet benadrukt dat er moet worden ingegrepen. "Eerst en vooral is er repressie nodig: politie en gerecht moeten zeer hard optreden en heel duidelijk het signaal geven dat dat niet kan", zei de staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp maandag in De Ochtend. Het gerecht moet daarbij sneller kunnen werken, vindt hij. "De traagheid van het gerecht helpt niet in dit soort zaken. De betrokkenen moeten meteen de sanctie voelen, niet 2 tot 3 jaar nadien."

Ketenaanpak

Smet pleit daarnaast voor een ketenaanpak, waarbij leerkrachten, straathoekwerkers en ouders een vertrouwensrelatie opbouwen met jongeren zodat er snel opgetreden kan worden bij signalen dat er iets foutloopt. "Ik denk dat iedereen hier zijn verantwoordelijkheid moet nemen: ouders, maar ook de samenleving in haar geheel als de ouders in gebreke blijven", aldus Smet.

De bevoegde staatssecretaris wil de brandweer ook beter wapenen tegen dit soort incidenten. "We zijn bezig met aangepaste opleidingen voor de brandweer en willen we op de brandweervoertuigen camera’s plaatsen om extra bewijzen te verzamelen tegen de daders", kondigt Smet aan.

Hij benadrukt wel dat het slechts om een kleine minderheid van de Brusselse jongeren gaat, en dat het overgrote merendeel van de interventies van de hulpdiensten goed verloopt. "Jaarlijks zijn er meer dan 13.000 brandweerinterventies en 88.500 ambulance-interventies. In 53 gevallen was er een agressiemelding, bij 27 ging het om verbale agressie", stipt Smet aan. "De fysieke agressie is beperkt en wat afgelopen weekend gebeurd is, is uitzonderlijk. Maar we moeten nu ingrijpen en het geweld in de kiem smoren."

Nog geen arrestaties

Momenteel zijn er nog steeds geen arrestaties verricht, "maar dat is normaal," klinkt het bij Denis Goeman, woordvoerder van het Brusselse parket. "Wanneer het gaat om een grotere groep mensen die geweld pleegt duurt het altijd wat langer om bepaalde individuen eruit te halen en te vervolgen. Een onderzoek is lopende om de verdachten zo snel mogelijk te identificeren."

Tenslotte zullen de straffen ook zwaarder zijn dan normaal. "Wanneer het gaat om agressie tegen personeel dat beschermd is door de wet, (zoals politiemannen en brandweermannen, nvdr.) zijn de straffen dan ook zwaarder dan als het zou gaan om vormen van agressie tegen de medemens."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?