Vervoort schrapt subsidies gemeenteblad Sint-Lambrechts-Woluwe

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wordt gestraft voor haar eentalig gemeenteblad, dat in strijd is met de taalwetgeving. Na jaren van problemen heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ondertussen besloten om 174.000 euro te schrappen uit de gemeenterekening. "Maar ik vrees dat burgemeester Maingain (Défi) nog steeds niet zal luisteren."

Minister-president Vervoort (PS) maakte de sanctie dinsdag bekend in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement, na een interpellatie van parlementsleden Liesbet Dhaene (N-VA) en Paul Delva (CD&V).

Dhaene en Delva klaagden onder andere de nieuwe communicatie van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe aan, die nu aan de inwoners vraagt om te kiezen tussen een digitaal of papieren gemeenteblad, én tussen Nederlands- of Franstalige versie. Een verkapte taaltelling, reageerden gemeenteraadsleden eerder al. Ook in het verleden waren er problemen met het blad.

Vervoort laat nu weten dat hij ondertussen de kosten voor het gemeenteblad niet goedkeurt. Het gaat om een bedrag van 174.273,73 euro voor het dienstjaar 2017. Normaliter betaalt het Gewest die kosten, nu zal Sint-Lambrechts-Woluwe die zelf moeten ophoesten.

Indien nodig schrapt hij ook de kosten voor het dienstjaar 2018, maar die rekening moet eerst nog aangenomen worden door de gemeente.

Tuchtstraf

Liesbet Dhaene (N-VA) reageert deels opgelucht: “Ik ben blij dat minister Vervoort na vijf jaar aandringen eindelijk optreedt. Maar ik houd mijn hart vast. De beslissing om de kosten te schrappen is in december genomen, en in januari heeft burgemeester Maingain (Défi) die onwettelijke nieuwe gemeentebladen aangekondigd.”

Dhaene hoopt dat het Gewest de zaak blijft opvolgen. “Mogelijk is een tuchtstraf aangewezen. Vergeet niet dat Sint-Lambrechts-Woluwe ook voor de rechtbank veroordeeld is wegens discriminatie. Hier is streng optreden nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?