| De KVS

Vlaams Belang krijgt zitje in bestuursraad Brusselse cultuurhuizen

Steven Grumiau
© BRUZZ
04/06/2019

Na de verkiezingszege van het Vlaams Belang heeft de partij recht op een aantal bestuurszitjes bij gesubsidieerde cultuurhuizen, ook in Brussel. Vlaams Belangers zullen daardoor de komende jaren zetelen in de raad van bestuur van culturele instellingen als de KVS en Muntpunt. “Gigantische veranderingen zullen er niet komen.”

De verkiezingen van afgelopen maand zullen niet onopgemerkt blijven in de Brusselse cultuurwereld. De samenstellingen van de raden van bestuur in culturele instellingen is vaak een weerspiegeling van het Vlaamse Parlement.

Om te begrijpen waarom dit zo is, spoelen we even terug naar 1972, toen het Cultuurpact werd afgesloten. Het pact wil dat “politieke strekkingen bij de overheid evenredig vertegenwoordigd zijn in de beheers- of bestuursorganen”, om te garanderen dat de culturele instellingen niemand zouden kunnen discrimineren om ideologische redenen.

Eén Vlaams Belanger

“De grote Vlaamse-Brusselse cultuurhuizen krijgen één Vlaams Belanger in hun bestuur,” zegt Eva Vanhengel, woordvoerster van minister van Cultuur Sven Gatz, aan BRUZZ. “Dan hebben we het bijvoorbeeld over de AB, de KVS, Brussels Philharmonic en Muntpunt.”

Een belangrijke nuance is dat het niet de eerste keer is dat Vlaams Belang een vinger – of beter gezegd een pink – in de pap heeft bij Vlaams-Brusselse culturele organisaties. Zo had de partij bijvoorbeeld in 2009 al twee leden in de raad van bestuur bij de VRT. En ook Groen scoort in de meeste van de bovengenoemde organisaties een zetel, in tegenstelling tot de vorige jaren.

"Er zijn mechanismen in het bestuur die onze artistieke vrijheid waarborgen"

Michael De Cock, directeur KVS

Roel Leemans, directeur van Muntpunt, zit alvast niet te veel in met de komst van Vlaams Belang: “Zolang een partij als democratisch wordt gezien, is er ruimte voor debat in het bestuur.”

“Iedereen is hier welkom,” klinkt het bij Michael De Cock, directeur van de KVS. “Wij vertegenwoordigen alle kunstenaars en staan voor diversiteit. Het duurt nog even voordat er hier een Vlaams Belanger zetelt, - vier jaar, nvdr. –, dat zien we dan wel weer. Er zijn in elk geval mechanismen in het bestuur die onze artistieke vrijheid waarborgen."

Brussels Philharmonic wou geen uitspraken doen over de komst van de Vlaams Belangers, en ook op de hoofdzetel van het Vlaams Belang kregen we geen gehoor.

'Weinig verandering'

“We zijn ook nog niet zeker of Vlaams Belang de zitjes in de raden daadwerkelijk gaat opeisen,” vertelt Dave Sinardet, professor politicologie aan de VUB, “Dat deden ze in het verleden niet meteen. Maar met de N-VA als grootste partij in de Vlaamse regering doen ze dat nu waarschijnlijk wel. Hard ingrijpen kan het Vlaams Belang niet, ze kunnen hoogstens wat invloed uitoefenen. De raad van bestuur gaat vooral over het organisatorische en het zakelijke aspect van de vereniging, en veel minder over het programma.”

“Trouwens,” klinkt het verder, “Er zetelen ook heel wat onafhankelijken in het bestuur, en in Brussel besturen de Franstaligen soms ook mee. Verder is het aantal Vlaams Belangers is ook heel beperkt in verhouding met alle andere vertegenwoordigden. Gigantische veranderingen zullen er dus niet komen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Cultuurnieuws, Vlaams Belang, KVS, Muntpunt, Dave Sinardet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni