| Een betoogster houdt op een recent protest een foto van Mahsa Amini omhoog. Op de achtergrond andere vrouwen die het slachtoffer van het Iraanse regime werden

Voorplein gemeentehuis Etterbeek wordt vernoemd naar Mahsa Amini

SDS
© BRUZZ
16/10/2022
Updated: 16/10/2022 14.21u

Het pleintje voor het Etterbeekse gemeentehuis wordt vernoemd naar Mahsa Amini, de vrouw die in Iran in verdachte omstandigheden overleed na een politiearrestatie. Maandagnamiddag wordt ook een gedenkplaat voor de Iraans-Koerdische onthuld.

Dat meldt La Capitale zondag.

De gemeente onthult maandagnamiddag om 16.30 uur een gedenkplaat ter nagedachtenis van, en een dekzeil met daarop de beeltenis van Mahsa Amini, de 22-jarige vrouw die een maand geleden in politiehechtenis overleed nadat ze door de zedenpolitie aan een metro-uitgang gearresteerd was omdat ze haar haren naar hun zin onvoldoende bedekte. Amini werd opgepakt, gefolterd en overleed een paar dagen later.

Initiatiefneemster voor de herdenking is Maryam Matin Far (MR), schepen van Sociale Actie en zelf van Iraanse afkomst. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) bevestigt de herdenkingsplechtigheid en de gedenkplaat aan BRUZZ maar wil verder nog niet kwijt wat er aangekondigd zal worden.

De dood van Amini wekten zowel in Iran als bij de internationale gemeenschap veel verontwaardiging. De gemeente Etterbeek wil de eigen verontwaardiging over de structurele onderdrukking van de Iraanse vrouwen laten blijken.

Zaterdag betuigden in Brussel nog 1.200 mensen hun steun aan de protesten in Iran tegen het Iraanse regime.

etterbeek_gemeentehuis.jpg

| De esplanade voor het Etterbeekse gemeentehuis, in 2020 nog niet helemaal af (archiefbeeld)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Politiek , Samenleving , Mahsa Amini , Maryam Matin Far , protesten Iran

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni