Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn
© Belgaimage | Bernard Clerfayt (Défi), minister voor Plaatselijke Besturen.

Waar blijven de begrotingen? Zes gemeenten nog niet in orde

EC
© BRUZZ
28/04/2022

Zes Brusselse gemeenten hebben nog altijd geen geldige begroting voor dit jaar. Nieuwe investeringen zijn daardoor uitgesloten. Dat blijkt uit navraag bij minister voor Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi). De evenwichtsoefening blijkt dit jaar extra moeilijk door corona, loonsverhogingen en inflatie.

Dat schrijft La DH en wordt aan BRUZZ bevestigd door minister Clerfayt. Het gaat om de gemeenten Anderlecht, Ganshoren, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Etterbeek en Elsene. Ook de begroting van de Stad Brussel is nog niet toegekomen bij het kabinet van Clerfayt, maar die is maandag wel degelijk goedgekeurd in de gemeenteraad. Hetzelfde geldt in Watermaal-Bosvoorde, waar de begroting dinsdag werd goedgekeurd, en in Vorst.

Gemeenten zonder correcte begroting voor 2022 kunnen geen nieuwe investeringen doen. Ze werken met voorlopige twaalfden: elke maand kunnen ze een twaalfde van hun totaalbudget van het voorbije jaar uitgeven, maar alleen voor gewone uitgaven.

“Dat het dit jaar lang duurt vooraleer alle gemeenten hun begroting indienen, komt omdat wij een begroting in evenwicht verwachten, maar hun financiën onder druk staan,” zegt bevoegd minister Bernard Clerfayt. Er is de nasleep van de coronacrisis, die vooral de OCMW’s voelen, en er zijn prijsverhogingen en indexeringen, die voor extra kosten zorgen. Overal stijgen bovendien de loonkosten voor het gemeentepersoneel. "De gemeenten moeten dit jaar ook hun driejaarlijkse begroting voorstellen, wat de vertraging mee kan verklaren," denkt de minister.

Evenwicht

Zo had de gemeente Etterbeek wel degelijk op tijd een eerste versie ingediend in de herfst van vorig jaar, benadrukt burgemeester Vincent De Wolf (MR), maar moest die verschillende keren worden herwerkt. “Maandag stellen we onze begroting voor in de gemeenteraad, we behalen zelfs een licht positief resultaat,” zegt De Wolf. Daarvoor is de beloofde verlaging van de personenbelasting wel uitgesteld. De put van 4 miljoen bij het OCMW raakte anders niet opgevuld. De gemeentereserves zijn nu ook helemaal leeg.

Niet dat de afgewerkte begrotingen wel allemaal in orde zijn. De Stad Brussel gaat dit jaar bijna 5 miljoen euro in het rood, Schaarbeek 1,36 miljoen, Watermaal-Bosvoorde een half miljoen en ook Molenbeek eindigt met een tekort. Het Gewest voorziet in dat geval nog een controle en mogelijke lening uit het herfinancieringsfonds.

Voogdij

Tien Brusselse gemeenten staan al langer onder financieel toezicht van het Gewest omdat hun begrotingstekort structureel is. Maar ondanks die voogdij is er dus toch vertraging opgetreden in Anderlecht, Ganshoren, Bosvoorde, Etterbeek en Sint-Gillis. "Maar wij hebben de hele tijd onderhandeld met het Gewest," zegt burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) uit Bosvoorde. "We bereiken dit jaar misschien geen evenwicht, maar tegen 2024 wel. Dat is belangrijk."

Ganshoren en Sint-Joost-ten-Node willen hun begroting tegen de volgende gemeenteraad van eind mei voorstellen. “Wij zullen een evenwicht bereiken,” klinkt het in Ganshoren. Het Gewest heeft dan nog 40 dagen om eventuele opmerkingen te formuleren. Een definitief budget is er dus ten vroegste in de zomer.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond geschreven dat zeven gemeenten nog geen begroting hadden. De gemeente Vorst heeft de begroting echter al op 20 april goedgekeurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni