Wie is Alexia Bertrand, de nieuwe staatssecretaris voor Begroting?

3868095.jpg
Alexia Bertrand stapt over van de MR naar Open VLD.
Alexia Bertrand stapt over van de MR naar Open VLD.

Alexia Bertrand (MR/ Open VLD) volgt Eva De Bleeker (Open VLD) op als staatssecretaris voor Begroting. Daarmee bouwt ze verder op haar expertise. Als fractieleider voor de MR in het Brussels parlement, specialiseerde de tweetalige Bertrand zich al in begroting en financiën.

Alexia Bertrand is juriste van opleiding en doceerde ook aan de KULeuven en de UCL. Ze werkte als zakenadvocaat en is sinds deze legislatuur fractieleidster van de MR in het Brussels parlement. Ze is tegelijk gemeenteraadslid in haar gemeente Sint-Pieters-Woluwe.

De perfect tweetalige Bertrand was voordien kabinetschef van Didier Reynders, toen die de bevoegdheid Buitenlandse Zaken had. De opvolgster van Eva De Bleeker is de dochter van Luc Bertrand, de voorzitter van de holding Ackermans & van Haaren. Luc Bertrand staat als 19de op de lijst van de Rijkste Belgen. Alexia is ook bestuurder van die holding.

Bertrand liep de voorbije jaren in de kijker als een intelligente en scherpe oppositieleider in het Brussels parlement, die tegelijk toenadering zocht tot de Open VLD in de Brusselse regering. Die toenadering is nu compleet, ze is lid van beide partijen. Deze zomer liet ze nog weten kandidaat-minister-president te zijn bij de komende gewestverkiezingen in 2024.

In de eigen gemeente Sint-Pieters-Woluwe verzette ze zich dan weer tegen de komst van nieuwe sociale woningen.

Bertrand volgt Eva De Bleeker op, die uit de regering stapt na fouten in de federale begroting.

Herbekijk hieronder de uitzending van A la carte met Alexia Bertrand.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?