Persconferentie n.a.v. het bezoek van Filip Dewinter en Nederlands politicus Geert Wilders aan Sint-Jans-Molenbeek
© PhotoNews | Het is niet de eerste keer dat Filip Dewinter en Nederlands politicus Geert Wilders samen een persconferentie organiseren (archiefbeeld).

Wilders en Dewinter trekken op ‘werkbezoek’ naar Molenbeek

JP
© BRUZZ
11/05/2022

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Nederlandse PVV-kopman Geert Wilders trekken deze vrijdag naar Molenbeek op werkbezoek. Een eerder bezoek werd verboden door burgemeester Françoise Schepmans (MR), maar dat verbod werd vernietigd door de Raad van State.

Wilders en Dewinter hebben niet de intentie om in Molenbeek te provoceren of actie te voeren. De route die ze door de gemeente zullen afleggen is dan ook niet bekend. Wel organiseren ze vrijdag een persmoment op het Sint-Jan-Baptistvoorplein.

In het persbericht verwijzen de politici naar de recente uitspraak van Conner Rousseau (Vooruit). Die zei nog geen twee weken geleden zich niet thuis te voelen in Molenbeek. "Molenbeek kan dan wel niet langer als ons land aanvoelen," zegt Dewinter, "het is en blijft deel van ons land. Het mag nooit of te nimmer Nieuw Marrakesh of Nieuw Kaboel worden!"

Hun eerdere geplande bezoek aan Molenbeek omschreven de politici zelf als 'islamsafari'. Daarover zei toenmalige burgemeester Schepmans: "Een rondleiding die Molenbeek in de kijker zet als hoofdstad van de jihad lijkt me polariserend. Het is ondenkbaar dat het bezoek zal plaatsvinden." De Raad van State oordeelde dat een verbod van een dergelijk bezoek op gemeenteniveau moet worden geregeld.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) is woensdagavond niet bereikbaar om een reactie te geven. Bij de politiezone West is men op de hoogte van het bezoek van de Dewinter en Wilders. Daar worden voorzorgsmaatregelen genomen om het bezoek van de rechtsnationalistische politici in goede banen te leiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie