Yves Goldstein geeft afscheidsrede in Schaarbeekse gemeenteraad

Het was woensdagavond de laatste gemeenteraad voor Yves Goldstein, die stopt als voorzitter van de PS-fractie in Schaarbeek. In zijn afscheidsrede uit hij kritiek op de toon waarop daar door sommigen over hem gesproken werd. 

Naast zijn vertrek uit de gemeenteraad neemt Yves Goldstein ook ontslag als kabinetchef van minister-president Vervoort en stopt hij als secretaris van de Brusselse Regering en het College van de GGC.  

Een reden die werd gesuggereerd voor zijn afscheid van de politiek, was dat hij geen Schaarbeeks PS-lijsttrekker voor de verkiezingen van 2018 wordt. Het lijsttrekkerschap zou moeilijk liggen als politicus van Joodse afkomst die in het verleden spanningen had met de moslimgemeenschap. Maar in zijn afscheidsrede ontkent hij dat.

Persoonlijke keuze
"Ik heb meerdere maanden geleden al de beslissing genomen om te stoppen met politiek," zegt hij in de gemeenteraad. "Het was een persoonlijke, menselijke keuze die niets met politiek te maken heeft. Alles wat u erover heeft gelezen in de pers is lichtjaren verwijderd van de meerdere redenen van mijn vertrek."   

In zijn afscheidsrede verwijst hij wel naar een samenkomst van de gemeenteraad die hem heeft geraakt. Hij was toen niet aanwezig, maar werd daar fel bekritiseerd om zijn uitspraak dat negen op de tien moslimjongeren de terroristen van Parijs als helden zien. "Niet elke gemeenteraad is eenvoudig, maar zo wordt het spel gespeeld in de politieke arena. Paradoxaal gezien was het de enige gemeenteraad die ik heb gemist heb die het moeilijkst te verteren zal blijven. Natuurlijk is er een verbaal steekspel nodig, maar ik heb niet altijd de indruk gehad dat we het algemeen belang voor ogen hadden."  

"Een visionair"
Wanneer gemeenteraadslid en partijgenote Laurette Onkelinx het woord neemt, raakt Goldstein zichtbaar ontroerd. "Hij is een visionair," zegt ze. "Hij las oude boeken over Schaarbeek voor hij gemeenteraadslid werd. Hij wilde de stad echt leren kennen. Zoiets is uitzonderlijk."  

Ook de oppositie roemt zijn feitenkennis en inzet. Volgens gemeenteraadslid Quentin van den Hove (Open VLD) had Goldstein een een helikopterzicht over alles wat er in de gemeente gebeurde. "Hij had heel veel elementen om een interessant en mooi debat te voeren," zegt van den Hove aan BRUZZ. "Hij legde de schepenen het vuur aan de schenen. Ik denk dat de PS van Schaarbeek nu van een van zijn beste gemeenteraadsleden afscheid moet nemen, zo niet van het beste."  

Citroëngarage
Schaarbeeks schepen Adelheid Byttebier (Groen) laat aan BRUZZ weten dat Goldstein de politiek waarschijnlijk inruilt voor een job als manager. "Ik heb begrepen dat hij als directeur zou benoemd worden van het Museum voor Moderne Kunst dat komt in de Citroëngarage, al durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. In elk geval is een nieuwe uitdaging bij een nieuw en ambitieus Brussels project hem gegund." 

Yves Goldstein zelf wil voorlopig niet reageren op de mogelijke redenen voor zijn vertrek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?