150 mannen opnieuw op straat ondanks registratie in Klein Kasteeltje

Asielzoekers in de kou
© KVDP/BRUZZ
| Asielzoekers in de kou, aan de ingang van het Klein Kasteeltje (archief).
© KVDP/BRUZZ
| Asielzoekers in de kou, aan de ingang van het Klein Kasteeltje (archief).

Het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje heeft vandaag de poorten geopend voor zo’n 150 alleenstaande mannen. Die staan daar al wekenlang in de kou aan te schuiven om een asielprocedure te kunnen opstarten. Zij konden zich vandaag laten registreren, maar de daaraan gekoppelde (voorlopige) opvangplaats krijgen ze niet. De groep komt zo opnieuw op straat terecht.

Een regelrechte schande. Zo omschrijft Geert Bossaerts van Vluchtelingenwerk Vlaanderen wat zich vandaag heeft afgespeeld aan het Klein Kasteeltje. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers heeft zijn poorten geopend voor een groep van zo’n 150 alleenstaande mannen. Zij hebben zich daar kunnen laten registreren, maar zullen vanavond toch opnieuw op straat moeten slapen.

"Het is wettelijk verplicht om iedere geregistreerde asielzoeker een (voorlopige) opvangplaats aan te bieden. Dat dit nu niet gebeurt, is een schending van hun rechten. Het is echt hallucinant wat hier allemaal gebeurt, en dat al weken aan een stuk," zegt Geert Bossaerts van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Mannen die zich door lange wachtrijen maar niet konden aanmelden in het Klein Kasteeltje bouwden recent ook een beschutting tegen de de elementen. Die werd zondagavond afgebroken door de politie.

Het kabinet van bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?