Meer dan 400 asielzoekers in wachtrij voor Klein Kasteeltje

Na vijf sluitingsdagen opende het Klein Kasteeltje dinsdagochtend opnieuw de deuren. Meer dan vierhonderd mensen stonden aan te schuiven om asiel aan te vragen.

Fedasil, het agentschap voor de opvang van asielzoekers, kon 250 mensen in gezinsverband en 50 niet-begeleide minderjarigen registreren. De anderen konden geen asielaanvraag indienen en kregen dus ook geen opvangplaats.

De lange wachtrij heeft volgens woordvoerder van Fedasil, Lies Gillis, twee grote oorzaken. In de eerste plaats waren alle federale overheidsdiensten, en dus ook het Klein Kasteeltje, vijf dagen gesloten door het verlengd weekend. “We zien wel vaker dat er heel lange wachtrijen zijn na een verlengd weekend,” zegt Gillis.

Daarnaast is er nog steeds een groot tekort aan opvangplaatsen. “We zitten in een crisis en we zetten nog steeds alles op alles om nieuwe plaatsen te zoeken,” aldus Gillis.

Afgelopen maand voerde het personeel van Fedasil meerdere acties bij het Klein Kasteeltje. Ze vroegen om betere werkomstandigheden en noodopvangplaatsen voor de vele asielzoekers die ze zelf momenteel niet kunnen opvangen. Voorlopig zijn er geen nieuwe acties gepland.

Rechtbank in Brussel

Het tekort aan opvangplaatsen wordt ook aangeklaagd door een tiental hulporganisaties die een kort geding hebben ingediend voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Dat bevestigt Coordination et Initiatives pour les Réfugiés et les Étrangers (CIRÉ) dinsdag.

Al bijna een maand kunnen veel mensen geen verzoek tot bescherming meer indienen en wordt hen het recht op opvang ontzegd. De organisaties roepen de Belgische staat opnieuw op een einde te maken aan deze schendingen van de rechten. Bij de organisaties zijn onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen zonder Grenzen (AZG) België en Dokters van de Wereld.

"Een zeer beperkt aantal mensen kan zich op dit moment dagelijks aanmelden in het Klein Kasteeltje. In de eerste plaats wordt er gekeken naar mensen met een zichtbaar 'kwetsbaar profiel'. De anderen, die elke dag talrijker worden, worden op straat achtergelaten - zonder de mogelijkheid hun asielaanvraag te registreren, zonder de opvang te krijgen waarop zij recht hebben en zonder de minste informatie," stellen de organisaties in een mededeling.

Geen onmiddellijke oplossing

"De federale regering heeft de creatie van 5.400 bufferplaatsen aangekondigd. Maar ondanks de urgentie van de situatie wordt geen onmiddellijke oplossing overwogen om de betrokken mensen op te vangen. Opnieuw handelt de staat in strijd met de Belgische en Europese wetgeving inzake asiel en opvang. Het registreren van asielaanvragen en het bieden van een verblijfplaats aan asielzoekers tijdens hun procedure is een verplichting," klinkt het. Nog dit jaar wordt er een uitspraak verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?