Personeel Fedasil staakt opnieuw bij Klein Kasteeltje wegens gebrek aan opvangplaatsen

De actievoerders voor het Klein Kasteeltje.

Het personeel van Fedasil, het agentschap voor de opvang van asielzoekers, voert opnieuw actie bij het Klein Kasteeltje. De werknemers vragen om betere werkomstandigheden en noodopvangplaatsen voor de vele asielzoekers die ze zelf momenteel niet kunnen opvangen.

Donderdagochtend stond het personeel van Fedasil opnieuw voor de deur van het Klein Kasteeltje. De reden: de hoge werkdruk en het gebrek aan opvangplaatsen voor de mensen die zich er komen aanmelden. "Wij hebben al maanden geleden aangekondigd dat deze drukte eraan zat te komen", zegt een werkneemster die anoniem wenst te blijven. Ze is bang voor represailles van haar werkgever. "Momenteel worden alle alleenstaande mannelijke asielzoekers uitgesloten van opvangWij kunnen niet meer en de gegeven perspectieven op nieuwe centra op korte termijn zijn onvoldoende. Door een gebrek aan opvangplaatsen worden bestaande centra overbelast en kan geen kwalitatieve zorgverlening meer verleend worden."

De werkneemster klaagt over het feit dat niet iedereen die 's ochtends in de rij voor het Klein Kasteeltje staat geholpen kan worden. "We vragen om noodopvang voor de asielzoekers die nu na registratie van hun asielaanvraag het recht op opvang ontzegd wordt. Al is het maar een sporthal of zo, dat is beter dan niets. Daarnaast vragen we voor het verhogen van de kwaliteit in bestaande opvangcentra." 

'Er komen wel extra plaatsen aan'

Het is al een aantal weken onrustig onder het personeel van Fedasil. Vorige week en de week daarvoor waren er al acties bij het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Twee weken geleden was er een constructief overleg tussen het personeel en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), maar vorige week en deze week dus opnieuw werd er nog altijd actiegevoerd. Na 13.00 uur gingen de actievoerders weer aan het werk.

Het kabinet van Mahdi stelt in een reactie aan BRUZZ dat niet al het personeel staakt en dat er nog altijd opvangplaatsen geopend worden. "Maar daarvoor is enige organisatie nodig en de nodige vergunningen van gemeentes", aldus woordvoerster Sieghild Lacoere. "Gisteren werden nog zo'n 200 plaatsen toegewezen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?