Fedasil heeft begrip voor frustraties medewerkers van Klein Kasteeltje

© Photonews

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft sinds maandagochtend 8 uur een stakingspiket opgetrokken voor de toegangspoort van aanmeldcentrum Klein Kasteeltje om de slecht werkomstandigheden aan te klagen. Fedasil heeft begrip voor de 24-urenstaking van haar medewerkers en erkent dat de limieten van haar werking worden opgezocht.

Het personeel van Fedasil wil met de staking aangeven dat de werkdruk te hoog is en de werkomstandigheden slecht zijn. Met daar bovenop nog een gebrek aan opvangplaatsen, want de centra die sluiten worden niet vervangen, stellen de vakbonden.

"Opnieuw worden we geconfronteerd met een stijgende instroom, en opnieuw dienen we de limieten van de organisatie op te zoeken om elke dag elke verzoeker een bed te geven. Dit vraagt veel van al onze medewerkers. Ik begrijp dat men zich de vraag stelt wat de toekomst brengt en welke maatregelen worden genomen om de problemen structureel op te lossen", klinkt het bij een begripvolle Michael Kegels, directeur-generaal van Fedasil.

Volgens Fedasil zijn er meerdere redenen voor de druk op het opvangnetwerk. Er is de stijging van het aantal asielaanvragen in België, een verlies van opvangcapaciteit door de overstromingen afgelopen juli, de hervestiging van Syrische vluchtelingen, de verlenging van de verblijfsduur in de opvangcentra en de repatriëringsmissie uit Afghanistan. Daarnaast moeten de opvangcentra ook nog steeds een deel van hun plaatsen reserveren als isolatieplaatsen voor mogelijke COVID-besmettingen.

Directeur-generaal Kegels geeft nog mee dat er al nieuwe aanwervingen werden verricht en dat er door de regering nieuwe bufferplaatsen werden gecreeërd, maar "ik begrijp het gevoel dat dit te laat komt", besluit hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?