Actievoerders klagen in slaapzak moeilijke situatie asielzoekers aan

© Belga
24/11/2021
Updated: 24/11/2021 18.25u

Een veertigtal actievoerders heeft woensdag aan de Regentlaan in Brussel, in de buurt van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, de verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers aangeklaagd. Ze gingen op een stuk karton in een slaapzak op de middenberm liggen, als symbool voor de asielzoekers die op straat moeten slapen omdat ze zich niet kunnen aanmelden.

"Geen mensen op straat", "Moet er iemand doodvriezen?", "Hoeveel dagen nog, Sammy Mahdi?" of "Asielbeleid anno 2021: koud, kouder, koudst", stond er te lezen op enkele van de spandoeken en protestborden die de actievoerders bij zich hadden. In twee rijen lagen ze in slaapzak op de middenberm van de Regentlaan, tussen de voorbijrijdende auto's.

"We komen in een situatie waarin mensen elke dag op straat slapen voor de poorten van het aanmeldcentrum, in de hoop een afspraak te krijgen. Maar doordat het systeem vastzit lukt dat gewoon niet," zegt Elias Van Dingenen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Hij verwijst naar de lange wachtrijen bij het Klein Kasteeltje in Brussel. Personeelsleden van het aanmeldcentrum voerden recent nog actie tegen de moeilijke situatie en het feit dat sommige asielzoekers niet opgevangen raken.

'Maak meer plaatsen vrij'

De actie werd georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Vriendschap zonder Grenzen, Amnesty International, Gastvrij Boechout en Vluchtelingenwerk Klein-Brabant-Willebroek. Zij kaarten de "uitzichtloze" situatie van de asielzoekers aan en zien dat de opvang stroef loopt op meerdere niveaus. Toch richten ze zich tot federaal staatssecretaris Mahdi, die voor hen de eindverantwoordelijkheid draagt.

"Hij moet die verantwoordelijkheid opnemen," zegt Van Dingenen. "De oplossing is heel duidelijk: meer plaatsen vrijmaken. Het is al lang de ambitie van deze regering om voldoende plaatsen en bufferplaatsen te voorzien. Die ambitie is uitgesproken, maar wordt niet waargemaakt," besluit hij.

Portret van de vluchtelingen

Staatssecretaris Mahdi merkt op dat heel wat Europese landen met hetzelfde probleem van een gebrek aan opvangplaatsen kampen. De coronacrisis heeft twee gevolgen, volgens de staatssecretaris. Er is de grote impact op de dossiers die vertraging oplopen, en daarnaast zijn er heel wat asielzoekers die terug moeten naar een ander Europees land, maar vast zitten in de opvang omdat ze een PCR-test weigeren.

'Niet op 1, 2, 3'

"Samen met Defensie proberen we op zeer korte termijn een noodopvangcentrum te creëren in Glons," zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van staatssecretaris Mahdi. "Hij is het erover eens dat mensen een opvangplaats moeten krijgen. De voorbije weken zijn er in verschillende steden en gemeenten plaatsen geopend, in Geel, Lommel, Lombardsijde, Oudergem en Koksijde, en werd ook de capaciteit in andere centra opgedreven. Er wordt blijvend gezocht naar opvangplaatsen," meldt Lacoere.

Het kabinet-Mahdi is het niet eens met de opmerking dat er een gebrek aan bufferplaatsen is. Eind juli werd door de regering de beslissing genomen dat Fedasil 5.400 plaatsen mag gebruiken. "Alleen heb je de plaatsen niet op 1, 2, 3. Net op het moment van die beslissing gingen meer dan 1.000 plaatsen verloren aan overstromingen in Wallonië, slachtoffers daarvan worden ook nog steeds opgevangen in opvangcentra van Fedasil," aldus Lacoere.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni