Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers in de Kartuizersstraat
© Peter Dhondt-BRUZZ | Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers in de Kartuizersstraat.

In 2021 964 mensen hervestigd in België, minder dan gepland

© Belga
17/01/2022

Het afgelopen jaar zijn 964 mensen hervestigd in België. Dat blijkt maandag uit cijfers van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.

De bedoeling was om 1.463 mensen te hervestigen in 2021. Door de verzadiging van het opvangnetwerk en de stijging van het aantal asielaanvragen, is volgens Fedasil de aankomst van de resterende groep vluchtelingen vertraagd. "De prioriteit werd gegeven aan de meest kwetsbare personen."

Onder de hervestigde mensen gaat het overwegend om Syriërs (908 mensen), die zich bevonden in Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte. De andere vluchtelingen kwamen uit Soedan, Eritrea, Zuid-Soedan en Ethiopië. Onder hen waren ook 24 personen uit Soedan, Eritrea en Somalië die in het kader van het evacuatieprogramma van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR aankwamen in België, stelt Fedasil. Ze werden eerder geëvacueerd vanuit detentiecentra in Libië naar Rwanda.

Fedasil meldt nog dat de laatste transfer van vluchtelingen, voorzien in december 2021, uiteindelijk werd geannuleerd. Zij die geselecteerd werden voor hervestiging, maar nog niet konden afreizen, zullen in 2022 hun reis maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie