30.000 betogers op klimaatmars

20190315 klimaatmars brussel betoging
© Photonews
| De klimaatbetogers komen al weken op straat om te ijveren voor een doortastender klimaatbeleid.
© Photonews
| De klimaatbetogers komen al weken op straat om te ijveren voor een doortastender klimaatbeleid.

Een nieuwe klimaatmars is rond vrijdagnamiddag vertrokken aan een tocht door de hoofdstad. De politie telde 30.000 klimaatbetogers, die in Brussel verzamelen op de dag van de wereldwijde staking voor het klimaat. De organisatoren spreken van 35.000 betogers.

Anuna De Wever en Kyra Gantois van Youth for Climate leiden de stoet. Achter hen klinkt heel wat gejuich en worden de klimaatslogans luidkeels geroepen door de vele aanwezige jongeren. Die hebben ook weer heel wat originele pamfletten meegebracht. In België wordt de staking gedragen door de organisaties Youth for Climate, Students for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate.

Voor het eerst riepen ook de vakbonden op om voor het klimaat op straat te gaan. De vakbonden zijn alvast duidelijk aanwezig in de menigte, net als tientallen andere organisaties. Vrijdagvoormiddag vonden er in heel wat steden en gemeenten lokale acties plaats en de mars in Brussel is de afsluiter van de actiedag.

De politie telde zo'n 30.000 deelnemers op de klimaatbetoging

30.000

"Mensen vragen elke week of het protest niet uitdooft. Maar het is helemaal niet aan het uitdoven, want er zijn elke week 10.000 jongeren over heel België die spijbelen voor hun toekomst", zegt actievoerder Anuna De Wever.

"Dit is een enorm sterk statement vandaag, want er wordt in 112 landen gestaakt. Het gaat nog groeien want voor veel landen is dit de eerste klimaatactie. Vanaf nu gaat het alleen groter worden", is De Wever overtuigd.

De politie telde zo'n 30.000 deelnemers.

MIVB

Door de betoging loopt het busverkeer in de war, laat vervoersmaatschappij MIVB weten. De lijnen 58, 61, 38, 29, 47 en 88 zijn onderbroken omdat die de mars doorkruisen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?