4 miljoen euro steun voor Brusselse daklozen

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

De Brusselse regering heeft een bijkomend budget van bijna 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de daklozensector in Brussel te ondersteunen. Zowel de capaciteit van de nachtopvang als de dagopvang worden uitgebreid.

Nadat eerder al bekend raakte dat extra plaatsen voor daklozen werden gecreëerd in hotels in Etterbeek en Vorst, werd beslist om bijkomend 250 plaatsen vrij te maken in een hotel op het grondgebied van Stad Brussel.

“Het gaat hier om een partnerschap met het hotel dat zijn diensten heeft aangeboden,” laat Pascal Devos, woordvoerder van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo), weten. “Het hotel zorgt voor de logistiek, de schoonmaak en twee maaltijden per dag. De gemeente neemt de derde maaltijd en de veiligheid op zich.”

De GGC dekt de dagvergoeding die verschuldigd is aan het hotel, en de medische en psychosociale begeleiding van de mensen die er onderdak krijgen. Het hotel verkiest zijn naam niet bekend te maken.

Andere nachtopvang zal gecreëerd worden in het Sportcentrum van het Zoniënwoud. Eerder werd al aangekondigd dat de site van Thurn & Taxis werd opengesteld voor personen die op straat leven en symptomen van corona vertonen.

Dagopvang

Naast de nachtopvang creëert de regering ook extra ruimte in de dagopvang. “Jeugdherberg Jacques Brel in Stad Brussel wordt in dit kader ter beschikking gesteld. Deze plaats zal de organisatie en coördinatie van de eerstelijnszorg en de voedselhulp mogelijk maken,” aldus Devos.

Bovendien hebben verschillende gemeenten en OCMW’s initiatieven opgezet om de daklozenrondes te versterken en om de meest kwetsbare mensen op straat te bereiken, meldt de woordvoerder.

Volgens Alain Maron zullen de nieuwe plaatsen niet enkel helpen om de daklozen die momenteel geen opvang hebben, een dak boven het hoofd te bieden. “Deze maatregelen zullen het ook mogelijk maken om de bescherming en de afzondering van daklozen bij wie covid-19 is vastgesteld, beter te organiseren, en om de gebruikelijke verblijfscentra te ontlasten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?