5.000 vrijwilligers meldden zich aan in amper 48 uur

© Belga - BRUZZ
23/03/2020

De afgelopen 48 uur hebben zich al meer dan 5.000 mensen ingeschreven op www.hulpvoorhelden.be. Op die website kunnen vrijwilligers hun diensten aanbieden aan zorginstellingen in de strijd tegen het coronavirus. Hoewel het een Vlaamse dienst is, komt tien procent van de vrijwilligers uit Brussel.

Ziekenhuizen en zorginstellingen vinden via www.hulpvoorhelden.be meteen de vrijwilligers die ze nodig hebben. En aan hulp geen gebrek. Meer dan 5.000 Vlamingen schreven zich sinds de lancering zaterdagochtend in.

Boodschappen voor zorgpersoneel

Boodschappen doen (84 procent) en boodschappen brengen (77 procent) naar zorgverleners zijn het populairst. Maar de Vlaming wil ook heel graag een praatje maken met ouderen die zich alleen voelen (44 procent) of soep en andere maaltijden maken (42 procent) en brengen (39 procent) naar gezinnen van zorgverleners.

Overal in Vlaanderen tonen mensen zich solidair met de zorgverleners. Uitschieters zijn de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar respectievelijk 33 procent en 24 procent van de registraties op www.hulpvoorhelden.be vandaan komen. Vlaams-Brabant is goed voor 19 procent, Brussel levert 10 procent van de inschrijvingen. Enkel in Limburg (1 procent) komt de hulp traag op gang.

Affiches

De initiatiefnemers zijn blij met de Vlaamse solidariteit. "Maar er mogen nog altijd extra vrijwilligers bijkomen, zeker nu de piek van de epidemie er de komende dagen en weken zit aan te komen. Binnenkort zorgen we ook voor een downloadbare affiche op onze website, die mensen voor hun raam kunnen hangen om ook anderen warm te maken om zich te registreren", zegt Hans Seeuws.

Naast Zorgnet-Icuro Vlaanderen en Emmaüs vzw, hebben het UZ Brussel, OLV Aalst en verschillende woon-zorgcentra zich aangesloten bij het initiatief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vrijwilligers coronacrisis , coronavirus , www.hulpvoorhelden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni