© JB | Paleizenstraat

54 asielzoekers uit Paleizenstraat hebben opvangplaats gevonden

Rojin Ferho
© BRUZZ
04/01/2023

Pas nadat de Belgische staat recent verplicht werd dwangsommen te betalen, kregen 54 asielzoekers uit het kraakpand in Schaarbeek een officiële opvangplaats in het Fedasil-netwerk. De advocaten van de asielzoekers zijn blij, maar hopen op een structurele oplossing. "Ook voor degenen die geen rechtszaak aanspanden."

Drie weken na de aankondiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om asielzoekers te evacueren uit het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek, hebben nog maar 54 asielzoekers een opvangplaats gekregen. Het gaat voor een deel om mensen die samen met drie advocaten een rechtszaak hebben aangespannen tegen Fedasil en de Belgische staat.

“De arbeidsrechtbank heeft de Belgische staat dwangsommen opgelegd en dan pas zijn ze in actie geschoten”, zegt Marie Doutrepont, één van de advocaten, verbonden aan Progress Lawyers Network. “Er zijn al heel wat juridische overwinningen geweest, maar er verandert pas iets als de politiek het voelt in haar portefeuille.”

Dat deze asielzoekers de enigen zijn die tot nog toe een opvangplaats hebben gekregen, stuit op veel onbegrip bij de hulporganisaties. “Begrijp me niet verkeerd, dat vinden we goed nieuws, maar er zijn ook asielzoekers die geen rechtszaak hebben aangespannen en die ook recht hebben op een opvangplaats”, zegt Nathalie Gielen van Artsen Zonder Grenzen.

Ook asielzoekers die geen rechtszaak hebben aangespannen, verdienen een opvangplaats.

Nathalie Gielen, hoofd van de Belgische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen.

Volgens Fedasil verloopt de evacuatie traag omdat er een gebrek is aan opvangplaatsen. “Wij hebben meer dan 30.000 opvangplaatsen, maar die zijn allemaal bezet door mensen die in een veel te lange asielprocedure zitten of door mensen die een positieve beslissing kregen, maar dan weer nergens terechtkunnen”, zegt Lies Gillis, adjunct-woordvoerder van Fedasil.

Daklozenopvangplaatsen dan maar?

Ondertussen laat het kabinet van de Moor weten dat er aan noodoplossingen wordt gewerkt. “Voor geregistreerde asielzoekers die op de wachtlijst staan, worden momenteel plaatsen in de daklozenopvang in Brussel voorzien, in afwachting tot een plaats vrijkomt in het opvangnetwerk van Fedasil”, zegt woordvoerder Sieghild Lacoere.

Asielzoekers die op de wachtlijst staan bij Fedasil, kunnen voorlopig terecht bij de daklozenopvang in Brussel.

Kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V)

Het gaat om 950 plaatsen binnen de daklozenopvang in Brussel. Tussen december en nu zijn daar nog eens 400 plaatsen bijgekomen. Ook binnen het opvangnetwerk van Fedasil zouden er bedden bijgekomen zijn.

Identificatie verloopt moeilijk

De opvangplaatsen stijgen, dus rijst de vraag waarom er dan zo weinig asielzoekers uit de Paleizenstraat zijn opgevangen. Volgens Fedasil en het kabinet de Moor komt het omdat ze simpelweg niet weten wie er nu precies in dat kraakpand in Schaarbeek verblijft.

Het kabinet van de Moor laat weten dat ze via advocaten mensen proberen te identificeren die recht hebben op opvang en momenteel in de Paleizenstraat verblijven. “Op die manier werden een honderdtal personen geïdentificeerd tot nu toe”, klinkt het.

“Een schande”, vindt Doutrepont. “Dat is onze taak helemaal niet. Hoe kunnen wij in godsnaam weten wie er in het pand verblijft?”, klinkt het. “Fedasil heeft daar een speciaal team voor, maar er is simpelweg een gebrek aan politieke wil.” Dat vindt ook Nathalie Gielen van Artsen Zonder Grenzen.

Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde
© Google/BRUZZ | Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde.

Einde nog niet in zicht

Zowel het kabinet van de Moor als Fedasil kan geen duidelijkheid verschaffen over wanneer de laatste asielzoeker uit het pand in de Paleizenstraat zal vertrekken.

Fedasil verwacht tegen eind deze week opvangplaatsen te bieden aan meer asielzoekers, wat bevestigd wordt door het kabinet van de Moor. “Deze week zijn er opnieuw mensen aan het verhuizen”, klinkt het.

Maar vooruit gaat het niet echt. Volgens cijfers van hulporganisaties leven er in de Paleizenstraat een duizendtal mensen, waarvan 800 asielzoekers, al zijn dat geen officiële cijfers. Vandaag kregen nog maar 54 mensen een opvangplaats. Honderd mensen zijn geïdentificeerd, maar dan nog is er een lange weg te gaan voor iedere asielzoeker opvang krijgt.

Veiligheidsagenten

Ondertussen gaat het samenleven steeds moeilijker.

Staatssecretaris de Moor heeft nu een medische unit laten plaatsen, geflankeerd door verschillende veiligheidsagenten om de vrede te bewaren, maar dat zijn volgens hulporganisaties maar halve maatregelen.

“De situatie in de Paleizenstraat is catastrofaal”, zegt Gielen. “Er is geen enkel beheer van het pand, er hangt bloed aan de muren, er is enorm veel agressie tussen de bewoners”, klinkt het. “Wij verlenen medische noodhulp, maar eerlijk gezegd zijn wij de laatste weken vooral bezig met hun veiligheid.”

* In een eerdere versie stond dat er nog maar 20 asielzoekers een opvangplaats hadden gevonden. Dat bleek enkel om gisteren te gaan. Sinds 21 december kregen 54 asielzoekers een opvangplaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Schaarbeek, Samenleving, kraak paleizenstraat, Paleizenstraat, Nicole De Moor, Asiel en Migratie, Artsen Zonder Grenzen, asielzoekers, fedasil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni