Aantal besmettingen stijgt met bijna 50 procent

© Saskia Vanderstichele
| Mondmaskers tijdens de coronacrisis in Sint-Joost-ten-Node.
Updated: 18-07-2020 - 10:54

Het aantal nieuwe infecties met het coronavirus in de periode van 8 tot en met 14 juli is met 46 procent gestegen tegenover de week voordien, tot gemiddeld 127 besmettingen per dag. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Sciensano.

In alle provincies zijn er nieuwe gevallen. In Brussel werden van 8 tot 14 juli 118 nieuwe gevallen geteld, tegenover 90 in de week ervoor. De stijging doet zich voor in alle leeftijdsgroepen, maar het gaat vooral om de 20-59 jarigen. De dalende trend in de ziekenhuisopnames lijkt ook gestopt. Het aantal overlijdens blijft dalend.

Gemiddeld noteert Sciensano 2 overlijdens per dag, 35 procent minder dan een week eerder. In totaal zijn nu 9.800 mensen in ons land overleden aan het coronavirus.

We telden ondertussen al 63.499 bevestigde coronabesmettingen in België.

Reproductiegetal stijgt

Ook het reproductiegetal blijft stijgen. Een Belg besmet nu gemiddeld 1.06 mensen per persoon. Als het reproductiegetal boven 1 ligt, wil dat zeggen dat iedereen meer dan één andere persoon besmet - waardoor de epidemie uitbreidt. Dat is dus nu het geval.

Sciensano berekent het reproductiegetal op basis van het aantal ziekenhuisopnames. Met die gegevens komt het gezondheidsinstituut uit op een waarde van 1,064 in de week van 11 tot en met 17 juli (tegenover 1,033 voor de week van 10 tot en met 16 juli). Er moet wel rekening worden gehouden met een betrouwbaarheidsinterval. Het reproductiegetal gaat dus gepaard met een onderwaarde van 0,837 en een bovenwaarde van 1,327. Sciensano had afgelopen donderdag al aangegeven dat het reproductiegetal in ons land voor het eerst sinds 4 april naar 1 was gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?