Aantal meldingen van islamofobie gedaald in 2020

© Photonews

Uit het cijferrapport van het Collectief voor Inclusie en Tegen Islamofobie in België (CIIB) blijkt dat in 2020 het aantal meldingen van islamofobie gedaald is tot 48 incidenten, tegenover 79 incidenten in 2019. Corona zorgde wel voor een toename van virtuele islamofobie. 19 procent van de gevallen vond plaats in Brussel.

Al sinds 2014 organiseert het CIIB, bestaande voornamelijk uit vrouwen die zelf slachtoffer zijn geweest van islamofobie, conferenties, opleidingen en campagnes in de strijd tegen islamofobie. Uit hun cijferrapport blijkt nu dat in 2020, het coronajaar, het aantal incidenten is afgenomen tegenover het jaar ervoor.

Het gaat om in totaal 48 incidenten van islamofobie, waarvan 31 gevallen ook in strijd zijn met de antidiscriminatie wetgeving. In 2019 werden er 25 meldingen meer geteld. Volgens het CIIB zou deze daling te maken kunnen hebben met de coronacrisis, die ervoor gezorgd heeft dat burgers minder interacties met elkaar hadden.

Stijgend aantal virtuele incidenten

Anderzijds valt het op dat 44 procent van de incidenten zich op sociale media en het internet hebben voorgedaan. In 2019 lag dat percentage nog onder de 15 procent. Net zoals andere jaren zijn de meeste slachtoffers van islamofobie in België vrouwen, namelijk 9 op 10 slachtoffers.

Op regionaal niveau is het grootste percentage van de islamofobe incidenten gemeld in Wallonië, met 21 procent. In Brussel gaat het om 19 procent, ofwel 9 van de 48 dossiers. In Vlaanderen gaat het om 15 procent.

Unia ziet daling sinds 2016

Het CIIB verwijst in het cijferrapport ook naar de cijfers van gelijkekansencentrum Unia, waar vorig jaar 230 dossiers zijn opgesteld in verband met islamofobie. Op een totaal van 261 dossiers gelinkt aan religie en filosofie in 2020 komt het aantal islamofobe dossiers neer op 88,1 procent. CIIB noemt dit een indicatie van een zorgwekkende en uitdagende situatie.

Het totale aantal islamofobe dossiers bij Unia is wel lager dan in 2016, toen de aanslagen in Zaventem en Maalbeek voor een piek van 350 incidenten had gezorgd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?