Abattoir pakt uit met nieuwe overdekte voedingsmarkt

© Abattoir

In hartje Kuregem is vrijdag Foodmet geopend, de nieuwe overdekte voedingsmarkt op de site van het slachthuis in Anderlecht. 50 handelaars krijgen er een vaste stek, waaronder 17 slagers. De markthal is open elke vrijdag, zaterdag en zondag en heeft ook een kleine bistro.

De nieuwe voedingsmarkt is nog niet helemaal afgewerkt, maar bij de opening vrijdag vonden heel wat marktgangers al spontaan de weg naar de verkopers die voortaan hun verse waren aanbieden in de overdekte hal. Het gaat in de eerste plaats om slagers, aangevuld met enkele verkopers van vis, brood, eieren, kazen en groenten en fruit. 

"Nog niet alle ruimten zijn verhuurd, maar dat betekent niet dat er geen vraag is", vertelt Abattoir-woordvoerder Paul Thielemans. "We willen niet zomaar verhuren, maar streven naar een gevarieerd aanbod. We zijn bijvoorbeeld nog op zoek naar verkopers van producten uit Zuid-Europese landen zoals Griekenland, Spanje of Italië."

De inhuldiging van de Foodmet betekent meteen het einde van de oude vleeshal aan de andere kant van de site. Die voldeed niet meer aan de vereisten inzake hygiëne. Slechts de helft van de slagers kreeg echter een plekje in de nieuwe voedingsmarkt. "Van de slagers werden serieuze investeringen gevraagd in koelinstallaties en dergelijke. Met meer concurrentie zou het commercieel onleefbaar zijn geworden." (Lees verder onder de foto)

© Jef Van Damme

Rond de vleesverkopers zitten ook heel wat aanbieders van verse voeding die jarenlang op de markt buiten stonden. Zij betalen nu tot drie keer meer voor een stekje in de Foodmet. Daarvoor krijgen ze wel een koelruimte ter beschikking en hoeven ze hun waren niet meer elke dag mee naar huis te nemen. "Wij hopen dat we hier meer zullen verkopen", vertelt een verkoopster van groenten. "Zeker als het regent of erg warm is, verwachten we meer volk dan buiten."

Viskwekerij
Naast de handelaars is er ook een kleine bistro, waar bezoekers terecht kunnen voor een ontbijt, broodje, salade of soep. In de nabije toekomst moet er ook een boerderij met viskwekerij op het dak komen, samen met een restaurant en een gespecialiseerde voedingswinkel. De vergunningsaanvraag voor dat project loopt nog en ook de financiering is nog niet helemaal rond. (Lees verder na de foto)

De nieuwe Foodmet, die ook de kleinere, reeds bestaande versmarkt omvat, is voorlopig enkel open van 7 tot 14 uur op vrijdag, zaterdag en zondag, de dagen dat er ook buiten markt is. Het is wel de bedoeling om de openingstijden in de toekomst uit te breiden. 

Expats
De opening gaat gepaard met een grote campagne op (sociale) media. Daarbij hoopt Abattoir ook een breder publiek aan te spreken. "We adverteren in Brussel, maar ook in de Rand en hopen ook een zekere buzz te creëren bij expats", aldus nog Thielemans. "Wat niet wil zeggen dat we plots een luxemarkt worden waar mensen kreeft of kaviaar kunnen kopen. We zijn en blijven een populaire markt, verankerd in de buurt."

De Foodmet, goed voor 12.000 vierkante meter, is goed voor een investering van 19 miljoen euro, inclusief 6 miljoen Europese subsidies en de bijdragen van de concessiehouders. Het project is de eerste belangrijke realisatie van het masterplan van Abattoir. De volgende grote stap is de bouw van een nieuw slachthuis. Daarvoor kan Abattoir opnieuw rekenen op Europees geld, zo bleek vorige week. Als het nieuwe slachthuis er staat, kan het oude worden afgebroken en komt er plaats vrij om rond de historische markthal uit de negentiende eeuw een openbare ruimte in te richten.

 

'Iedereen heeft een reden om naar hier te komen'
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?