Actiegroep 'Le KAT' saboteert Doodskaai

© Le KAT
| Deze bloembak blokkeert de 'Doodskaai' in het centrum van Brussel.

Een gigantische bloembak maakt het voor auto's onmogelijk om de Handelskaai over te steken. Op de Oeverpoort was daar een soort rotonde gecreëerd. Buurtbewoners protesteerden al een tijdje tegen die 'Doodskaai', voorlopig zonder resultaat. De actiegroep Krapuul Actief op Terrein, afgekort Le KAT, nam dan maar het heft in eigen handen.

Een recent aangelegde wandel- en fietspromenade op de Handelskaai werd vorig jaar opengesteld voor het verkeer. Betonblokken bakenden de doorsteek af. Ze zouden na Winterpret verdwijnen, maar dat gebeurde niet. In de plaats kwamen zelfs permanente paaltjes.

Automobilisten konden zo gemakkelijk oversteken over een soort rotonde die daar was ontstaan. Algauw kwamen buurtbewoners in verzet tegen wat ze de ‘Doodskaai’ noemden. Ook Brussels minister Pascal Smet (SP.A) ging tegen de beslissing van toenmalig schepen Els Ampe (Open VLD) in verzet bij de Raad van State.

Le KAT moeit zich

Intussen besliste het nieuwe schepencollege al om de beslissing van Ampe om te keren, maar actievoerders kunnen niet wachten tot dat ook in de praktijk verandert. Een gloednieuwe actiegroep, Krapuul Actief op het Terrein (Le KAT), nam het heft in eigen handen.

Zij plaatsten in de nacht van maandag op dinsdag een grote bloembak met kleine palmboom op de doorsteek, waardoor automobilisten de wandelpromenade niet langer kunnen oversteken. "Ik bescherm de Brusselaars, want niemand geeft iets om hun veiligheid", aldus Le KAT.

Wie achter de geheimzinnige groepering zit, is niet duidelijk. Le KAT is wel zinnens om zich vaker te mengen, zo blijkt op de website van de activisten. "In alle obscuriteit horen we geritsel. Er volgen veranderingen op Brusselse straten en pleinen. Is het Le KAT die zich moeit?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?