Activisten en asielzoekers kraken gebouw in Wetstraat naast hoofdkwartier CD&V

KVDP
© BRUZZ
23/04/2023
Updated: 23/04/2023 18.23u

Nog geen maand na de ontruiming van het toekomstige crisiscentrum hebben activisten en asielzoekers opnieuw een leegstaand pand bezet, in de Wetstraat. De bedoeling is dat er zeventig asielzoekers onderdak krijgen. Zij worden de nieuwe buren van CD&V, die met Nicole De Moor de bevoegde staatssecretaris voor Asiel en Migratie levert.

Activisten verkleed met maskers van premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor verzamelen zondagnamiddag voor de Wetstraat 91. Dat pand zou volgens de actievoerders een tweetal jaar leeg staan.

Het beschermde neoclassicistische herenhuis, één van de laatsten in de wijk, wordt sinds woensdag gekraakt door een tiental mensen. De komende dagen moeten er in totaal 70 asielzoekers onderdak vinden. Zij zullen de nieuwe buren worden van De Moors partij CD&V, die voorlopig nog steeds haar hoofdkwartier heeft in het gebouw ernaast.

De politie versperde aanvankelijk de ingang tot het gebouw, maar liet de actievoerder uiteindelijk toch binnen.

“Als Nicole De Moor niet naar ons wil luisteren, komen wij naar haar toe. We willen haar eraan herinneren dat er hier en nu oplossingen nodig zijn voor de opvangcrisis. Tegelijk willen we mensen huisvesten”, zegt actievoerder Yan. Hij is lid van het collectief Stop de Opvangcrisis.

Crisiscentrum

Dat collectief kraakte anderhalve maand geleden het toekomstige nationale crisiscentrum in de Noordwijk, waar twee weken lang een zeventigtal asielzoekers verbleef. Zij werden iets minder dan een maand geleden uit het gebouw gezet na een tussenkomst van het vredegerecht. Dat beloofde de asielzoekers in het gekraakte gebouw een opvangplek, eerst binnen het Brusselse noodopvangnetwerk, en vervolgens binnen het netwerk van Fedasil.

“Een maand geleden hebben we 70 mensen aan onderdak geholpen. Vandaag doen we het opnieuw,” zegt Sacha van Stop de Opvangcrisis. “Het is aan de autoriteiten om voor oplossingen te zorgen. Zo lang de ministers hun verantwoordelijkheid niet nemen, doen wij het voor hen.”

Tactiek

Dat de actiegroep het pand al enkele dagen kraakt, maar dat nu pas aan de grote klok hangt, is geen toeval. Stop de Opvangcrisis hoopt dat die tactiek toelaat om het pand te kraken zonder dat de politie onmiddellijk overgaat tot een ontruiming. Zondagnamiddag zijn twee politieagenten even naar binnen gegaan.

“Dat deden ze om te zien hoe het er binnen aan toe gaat. De agenten hebben kunnen vaststellen dat er al bewoners aanwezig zijn. We hebben ook bewijs dat ze daar al enkele dagen verblijven. Daarnaast heeft de politie kunnen vaststellen dat de staat van het gebouw behoorlijk is en er geen enkel veiligheidsrisico is voor de bewoners,” aldus Yan Verhoeven.

“Doordat de politie kon vaststellen dat het pand al bewoond is, kunnen zij in principe niet meteen overgaan tot de ontruiming,” zegt activiste Hanne. “Als de eigenaar het pand wil laten ontruimen, zal die een procedure moeten opstarten bij het vredegerecht.” Zo verliep het ook bij de evacuatie van het toekomstige crisiscentrum.

Activisten op het balkon van Wetstraat 91

Deze keer is niet de federale overheid, maar vastgoedontwikkelaar Atenor de eigenaar van het gekraakte gebouw. Die heeft plannen om er een nieuw, groot congrescentrum te bouwen voor de Europese Commissie. De actievoerders namen dit weekend voor het eerst contact op met de eigenaar. Verhoeven: “We hopen dat we tot een overeenkomst kunnen komen met Atenor. Daarvoor moeten er nog gesprekken plaatsvinden. Als dat niet lukt, zal het wellicht op een gelijkaardige manier verlopen als bij de bezetting van het crisiscentrum.”

Paleizenstraat

De bezetting van het gebouw naast het CD&V-hoofdkwartier past in een recent lijstje van kraakacties. Vorig jaar was er het gigantische kraakpand in de Schaarbeekse Paleizenstraat. Dat werd in februari ontruimd, waarna er langs het kanaal in Molenbeek een heus tentenkamp ontstond. Toen ook dat kamp ontruimd werd, trok het collectief Stop de Opvangcrisis naar het voormalige gebouw van Allee Du Kaai. Eén ontruiming later volgde het toekomstige crisiscentrum.

“Eigenlijk zien wij nu nog altijd de gevolgen van de ontruiming van de Paleizenstraat. Hier vangen we jongens op die we al kennen sinds de Paleizenstraat, terwijl hen intussen wel een opvangplaats beloofd werd,” zegt actievoerder Tjara Visser. “Het is jammer dat we dit als burgers moeten blijven doen, maar we gaan verder. Er zijn nog genoeg lege gebouwen in Brussel.” De actiegroep Stop de Opvangcrisis roept het middenveld en burgers op om hun initiatief te volgen en ook andere gebouwen te bezetten om er asielzoekers op te vangen.

Niet de laatste kraaktactie

Het staat bijna in de sterren geschreven dat dit niet het laatste kraakpand is voor asielzoekers, denkt Sotieta Ngo. Zij is directrice van Ciré, de Franstalige tegenhanger van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en tekende zondagnamiddag present op de Wetstraat. “Het verbaast mij niet dat er na het crisiscentrum opnieuw een kraakpand wordt geopend. We weten dat er nog 3.000 mensen met recht op opvang wachten op onderdak. Dat heeft de directeur ad-interim van Fedasil onlangs nog gezegd,” vertelt ze.

“Ik vrees dat gelijkaardige kraakpanden massaal zullen opduiken. We weten dat er in Brussel veel leegstaande gebouwen zijn en die zouden wel eens bezet kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Het is niet alleen een strijd om principes, maar ook om rechtvaardigheid en waardigheid. Asielzoekers opvangen is geen keuze, maar een wettelijke verplichting. Zo lang de staat zijn eigen verplichtingen niet nakomt, zullen dergelijke acties zich vermenigvuldigen,” gaat ze verder. “Sinds het begin van de opvangcrisis krijgen we altijd te horen dat er te weinig plaatsen zijn en nu stellen we vast dat er naast het hoofdkwartier van CD&V een gebouw leegstaat met capaciteit om mensen op te vangen. De overheid zoekt geen oplossingen, maar burgers doen dat wel en tonen dat die er zijn.”

Staatssecretaris De Moor benadrukt dat de regering wel maatregelen neemt om de opvangcrisis op te lossen en wijst op de inspanningen om mensen sneller uit het opvangnetwerk van Fedasil te krijgen. "Zo komen er plaatsen vrij voor mensen op de wachtlijst en nieuwe asielzoekers die nog dagelijks toekomen. Wie gebouwen bezet, heeft geen voorrang," reageert ze via haar woordvoerster. "Met enkel nieuwe plaatsen te creëren zal de instroom aan asielzoekers niet afnemen. Naast het creëren van opvang werken we ook op preventiecampagnes om de instroom te beperken, en aan de terugkeer van wie geen verblijfsrecht heeft."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni