Asielzoekers kraakpand in Noordwijk vertrokken naar noodopvang

JB
© BRUZZ
27/03/2023
Updated: 27/03/2023 17.53u

Het kraakpand aan de Koning Albert II-laan in Sint-Joost-ten-Node is ontruimd. De 70 asielzoekers die er verbleven zijn door het Brussels Gewest ondergebracht in noodopvang. Het steuncollectief voor asielzoekers spreekt over een "overwinning voor de bewoners", maar ondertussen lijkt het een kwestie van tijd vooraleer een volgend gebouw gekraakt wordt.

Na twee weken is de bezetting van de toekomstige kantoren van het Crisiscentrum ten einde gekomen. Maandagnamiddag konden de 70 asielzoekers die in het gebouw verbleven richting nieuwe oorden vertrekken: een locatie van het Rode Kruis in de Belliardstraat en een nieuw opvanginitiatief in de buurt van Montgomery.

Verdeling noodopvang

Over de verdeling van en het vervoer naar die tijdelijke opvangplekken heerste een tijdlang onduidelijkheid.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om de bewoners van het kraakpand fiftyfifty te verdelen tussen beide locaties, maar rond de middag bleek de gloednieuwe opvangsite aan Montgomery, beheerd door de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, red.), over niet 35 maar wel 31 bedden te beschikken.

Vrijwilligers van het steuncollectief ter plekke beslisten daarop om het gebouw te blijven bezetten totdat er zekerheid kwam over de beloofde garantie: dat alle 70 asielzoekers in het kraakpand een tijdelijke opvangplek krijgen en binnen de drie maanden in het opvangnetwerk van Fedasil moeten terechtkomen, zoals in het vonnis staat van de vrederechter die zich vorige week over de zaak uitsprak.

Uiteindelijk werd de verdeling herzien: 39 asielzoekers werden rond 14 uur naar het centrum van het Rode Kruis in de Belliardstraat gebracht, de resterende 31 asielzoekers konden ruim een uur later richting de UNHCR-site aan Montgomery vertrekken. Dat gebeurde telkens in een witte bus van de politie die doorgaans wordt ingezet om arrestanten in te vervoeren.

‘Overwinning’

Met het vertrek van de asielzoekers uit de gebouwen waar straks het Nationaal Crisiscentrum zijn intrek moet nemen, is nog maar eens een locatie ontruimd die tijdelijk bezet werd door asielzoekers met recht op opvang.

De meerderheid van de bewoners van het pand aan de Koning Albert II-laan kwam na de ontruiming van het tentenkamp aan het kanaal terecht in de voormalige gebouwen van Allee du Kaai, waar ze na een kortstondig verblijf opnieuw op straat gezet werden.

“Dat deze mensen nu allemaal opvang krijgen, is zeker en vast een overwinning voor de bezetters. Maar er staan nog steeds meer dan 2000 mensen die recht op opvang hebben op de wachtlijst”, reageert Yan, een van de drijvende krachten achter het collectief dat ijvert voor opvang voor alle asielzoekers die daar recht op hebben.

Het aantal asielzoekers dat wacht op opvang ligt op 2700, aldus een woordvoerder van Fedasil. “Voor hen wachten we nog steeds op een noodoplossing, maar die blijft uit”, vervolgt Yan.

Daarom zou het steuncollectief van plan zijn om nieuwe panden te kraken waar asielzoekers (tijdelijk) onderdak kunnen vinden. Daartoe werd afgelopen weekend al een poging ondernomen in een gebouw in de Stalingradlaan, die meteen in de kiem gesmoord werd door de Brusselse politie.

Het zou de bedoeling geweest zijn om er asielzoekers te huisvesten die de voorbije dagen aan het ontruimde kraakpand sliepen, waar geen toegang mogelijk was voor extra bewoners.

"Dit is al de zoveelste case die we de-escaleren, maar dit gaat nu wel moeten stoppen"

Zeynep Balci, woordvoerder Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

Ondanks die mislukte bezetting ziet het collectief momenteel geen andere opties dan nieuwe panden kraken. “Er staan veel geschikte gebouwen leeg. We zullen ons zeker niet laten afschrikken door de Brusselse burgemeester of zijn politie.”

Of het inderdaad zover komt, is voorlopig koffiedik kijken. Wat wel zekerder lijkt, is dat het Brussels Gewest bij een mogelijk volgend kraakpand niet staat te springen om opnieuw op zoek te gaan naar tijdelijke opvangplekken, moest het daarbij opnieuw tot een ontruiming komen.

“We zetten ons al maanden in voor iets wat niet eens tot de bevoegdheid van het Brussels Gewest behoort”, aldus Zeynep Balci, woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

“De kritiek mag dus wel stoppen en mag zich naar elders richten. Dit is al de zoveelste case die we de-escaleren, maar dit gaat nu wel moeten stoppen. De andere gewesten moeten ook instaan voor noodopvang.”

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is het vooral het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat met duurzame oplossingen op tafel moet komen.

“Wij blijven herhalen dat telkens maar een kleine groep opvang aanbieden niet voldoende is”, aldus Thomas Willekens. “Opvang aanbieden aan asielzoekers blijft een federale bevoegdheid. Als die regel gerespecteerd zou worden, had er vandaag geen kraakpand ontruimd moeten worden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni