Alex Agnew krijgt VUB-leerstoel na donatie voor kankeronderzoek

f744c876-alexagnewyaminakrossaantwerpen.jpg
© VUB
| Alex Agnew en Yamina Krossa.
© VUB
| Alex Agnew en Yamina Krossa.

De Antwerpse stand-upcomedian Alex Agnew krijgt een leerstoel aan de VUB na zijn donatie van ruim 100.000 euro aan het Yamina Krossa Fonds voor kankeronderzoek. "Ik ben geen barricadespringer, maar dat ik me voor een klein stukje de mecenas kan noemen van zo’n fascinerend onderzoek is cool.”

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krossa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daarvoor de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet en was de terugbetaling een feit, maar de strijd tegen borstkanker gaat onverminderd door. Krossa investeerde daarom alle resterende middelen in haar eigen fonds. Met deze middelen financiert het fonds het VUB-onderzoek naar een kankervaccin van professor Damya Laoui.

In 2022 kwam Krossa langs op de podcast van Agnew Welcome to the AA waar hij onder de indruk raakte van haar verhaal. Agnew beloofde van zijn eerst volgende show in het Sportpaleis die uitverkocht raakt voor elke verkocht ticket een euro te doneren aan haar fonds. Uiteindelijk kwam het bedrag neer op zo’n 100.000 euro.

Het leverde hem vandaag een VUB-leerstoel, een vorm van wetenschappelijk onderzoek dat gefinancierd wordt door een externe partner, op met zijn naam. “Dat ik hieraan mijn steentje kon bijdragen, is geweldig”, aldus Agnew in een reactie. “De VUB Alex Agnew-leerstoel, dat klinkt heel serieus. Zeker voor iemand die alleen een diploma van de middelbare school heeft. Mijn vader zou trots zijn geweest. Ik ben geen activist of barricadespringer, maar dat ik me voor een klein stukje de mecenas kan noemen van zo’n fascinerend onderzoek is cool.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?