Alexandre Chemetoff maakt richtplan kanaalzone

De Franse architect Alexandre Chemetoff gaat het richtplan voor de kanaalzone maken. Dat heeft minister-president Charles Picqué (PS) bekendgemaakt op een persconferentie. Over negen maanden moeten de eerste concrete voorstellen op tafel liggen.

Behalve architect is Chemetoff ook stedenbouwkundige en landschapsarchitect. De jury werd overtuigd door zijn pragmatische aanpak. Hij wil geen bijkomende bouwregels opleggen of grote projecten lanceren maar met relatief kleine ingrepen, vooral op de publieke ruimte, in welbepaalde zones de aanblik van wijken veranderen.

In eerste instantie denkt Chemetoff aan zes proefsites: Buda, Van Praet, Reders, Sainctelette, Birmingham en Biestebroeck. Over negen maanden wil hij met de eerste concrete plannen komen. "Het richtplan moet de verschillende projecten die al bestaan en die nog komen een coherentie geven zodat de kanaalzone geen simpele optelsom wordt van losse initiatieven", aldus Picqué.

In zijn thuisland Frankrijk maakte Chemetoff naam met projecten in steden als Nantes en Nancy, waar hij achtergestelde of ronduit verlaten wijken opnieuw aantrekkelijk maakte voor bewoners en investeerders. Het bekendste voorbeeld is het Ile de Nantes, tien jaar geleden nog een grotendeels verlaten industriegebied op een eiland in de Loîre. Vandaag een populaire plek voor wonen, werken en recreatie.

Daarnaast is Chemetoff ook bekend van de bamboetuin in het Park la Vilette in Parijs en Le jardin d'eau in Nancy (foto hieronder).

Op de shortlist stonden nog twee anderer teams. Een rond XGDA, het bureau van architect Xaveer De Geyter, met ook Michel Desvignes, de landschapsarchitect die voor het park op Thurn & Taxis tekent. Ook Kanaal Katalysator, met DeZwarteHond werd niet weerhouden.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?